Samota, iskanje ljubezni, strah, paranoja, dvom in relativizacija naših predstav o življenju tvorijo tematsko jedro filma Inventura.
Samota, iskanje ljubezni, strah, paranoja, dvom in relativizacija naših predstav o življenju tvorijo tematsko jedro filma Inventura. "A k tem težkim temam želim pristopiti v zabavnem in ironičnem tonu," je pojasnil režiser Darko Sinko. Foto: SFC/Marko Brdar

V tekmi za glavno festivalsko nagrado, zlato školjko, je 16 filmov. V tekmovalni program Novi režiserji je, kot že rečeno, uvrščen celovečerni prvenec Inventura slovenskega režiserja Darka Sinka. Že na odprtju bodo častno nagrado donostia za življenjske dosežke izročili francoski igralki Marion Cotillard.

Končno premiera za kitajski film, ki je za dve leti obvisel v zraku
Festival bo odprl film z angleškim naslovom One Second, ki ga podpisuje kitajski režiser Džang Jimov. Dogajanje filma, ki je uvrščen v glavni tekmovalni program, je postavljeno v obdobje kitajske kulturne revolucije. V ospredju je zapornik, ki je bil med revolucijo poslan v izolirano delovno taborišče. Premiero naj bi film dočakal že v tekmovalnem programu Berlinskega filmskega festivala leta 2019, a so ga nekaj dni pred razgrnitvijo tedanjega programa iz njega umaknili. Uradni razlog za umik so bili "tehnični zapleti med postprodukcijo", a že tedaj so nekateri posumili, da so ga zaradi "preveč kontroverzne vsebine" umaknili kitajski cenzorji.

71-letni velikan svetovnega filma Džang Jimov naj bi se s Sekundo obrnil nazaj k svojim koreninam, nekoliko stran od kičastih spektaklov, kakršen je bil Kitajski zid (The Great Wall, 2016) z Mattom Damonom. Jimov je osvojil že tako rekoč vse največje filmske nagrade, a je od zadnje minilo že kar nekaj časa in številni upajo, da bo prav tokratni film predstavljal njegovo veliko vrnitev na festivalsko prizorišče. Foto: IMDb
71-letni velikan svetovnega filma Džang Jimov naj bi se s Sekundo obrnil nazaj k svojim koreninam, nekoliko stran od kičastih spektaklov, kakršen je bil Kitajski zid (The Great Wall, 2016) z Mattom Damonom. Jimov je osvojil že tako rekoč vse največje filmske nagrade, a je od zadnje minilo že kar nekaj časa in številni upajo, da bo prav tokratni film predstavljal njegovo veliko vrnitev na festivalsko prizorišče. Foto: IMDb
Sorodna novica Festival v San Sebastianu v bran odločitvi, da Johnnyju Deppu podeli častno nagrado

V glavnem tekmovalnem programu bodo med drugim prikazali tudi filme The Eyes of Tammy Faye v režiji Michaela Showalterja, francosko dramo z angleškim naslovom Undercover, ki jo podpisuje Thierry de Peretti, britanski režiser Terence Davies je v njem zastopan s filmom Benediction, francoska režiserka bosanskega rodu Lucile Emina Hadžihalilović s filmom Earwig, perujska režiserka Claudia Llosa s filmom z angleškim naslovom Fever Dream ter španska igralka, režiserka in scenaristka Iciar Bollain s filmom Maixabel.

Žirija, ki ji predseduje gruzijska režiserka Dea Kulumbegashvili, bo poleg zlate školjke za najboljši film podelila srebrne školjke za režijo, glavno in stransko vlogo ter nagrado za scenarij in za najboljšo fotografijo.

Dobitnica častne nagrade donostia za življenjske dosežke Marion Cotillard je za vlogo Edith Piaf v filmu Življenje v rožnatem prejela oskarja, zlati globus in nagrado bafta. Igrala je v severnoameriških in evropskih produkcijah, včasih v komičnih in spet drugič v akcijskih vlogah ter sodelovala z ustvarjalci, kot so Michael Mann, Christopher Nolan, Woody Allen, Steven Soderbergh, James Gray, brata Dardenne, Arnaud Desplechin, Nicole Garcia, Leos Carax, in tudi s partnerjem – režiserjem in igralcem Guillaumom Canetom.

Ena od slavljenk festivala, Marion Cotillard, je že prispela v Španijo. Foto: EPA
Ena od slavljenk festivala, Marion Cotillard, je že prispela v Španijo. Foto: EPA

Hollywoodski zvezdnik Johnny Depp je najbrž vsem znan znan iz franšize Pirati s Karibov. Igral je tudi lastnika tovarne čokolade Willija Wonko po knjigi Roalda Dahla Čarli in tovarna čokolade. Med drugim je igral še v filmih Edvard Škarjeroki, V iskanju dežele Nije, Sweeney Todd: Hudičev brivec, Alica v čudežni deželi in Umor na Orient Ekspresu. Pred kratkim je zaigral v neodvisni, lastni produkciji, drami Minamata, ki pa jo je zasenčilo poročanje o obtožbah družinskega nasilja. Nagrado donostia za življenjske dosežke mu bodo izročili 22. septembra.

Zakaj bi kdo streljal na "popolnoma nezanimivega človeka"?
V tekmovalni program Novi režiserji pa je uvrščen celovečerni prvenec Inventura Darka Sinka. (Zmaga v tej kategoriji prinese 50 tisoč evrov, ki pa si jih razdelita režiser in španski distributer filma.)

Film pripoveduje o Borisu Robiču, povsem običajnem človeku, na katerega nekdo nekega večera, ko bere v svoji sobi, strelja skozi okno. Po policijski preiskavi ugotovijo, da Boris nima nobenih sovražnikov in ni z nikomer v sporu, in preiskavo ustavijo. Vendar se Boris s tem ne more sprijazniti, zato začne raziskovati sam.

Letos v San Sebastianu tudi ne bo manjkalo glamurja. Po rdeči preprogi naj bi se poleg lavreatov Marion Cotillard in Johnnyja Deppa sprehodili še Jessica Chastain, Javier Bardem, Penelope Cruz, Stanley Tucci, Charlotte Gainsbourg, Louis Garrel in Clarke Peters.