Johnny Depp (1963). Foto: Reuters
Johnny Depp (1963). Foto: Reuters

Johnny Depp je lani izgubil tožbo, v kateri je britanskemu časopisu The Sun očital klevetanje. Leta 2018 so namreč objavili članek, v katerem so trdili, da je pretepal igralko Amber Heard, s katero je bil poročen med letoma 2015 in 2017.

Sorodna novica Johnny Depp bo v San Sebastianu prejel nagrado za življenjsko delo

Brez dejanske obsodbe nasilja nad ženskami
Organizatorji 69. filmskega festivala v San Sebastianu so po navedbah BBC-ja vztrajanje pri svoji odločitvi, da Deppa ovenčajo s častno nagrado, utemeljili z besedami, da ni bil dejansko obsojen "kakršne koli oblike nasilja nad ženskami".

Ob napovedi, da bodo nagradili 58-letnega Deppa, so se med drugim oglasili iz Woman's Aid Federation, češ da je podelitev te častne nagrade nespoštljiva do žrtev zlorab. "Ko se slavi storilec, mu je dovoljeno, da še naprej žanje uspeh, in javno odobravanje nakazuje, da je zloraba sprejemljiva in nepomembna," so utemeljili svoje stališče.

Sorodna novica Po tožbi Johnny Depp izgubil še vlogo v Magičnih živalih

V primeru Deppove tožbe proti The Sunu je sodnik višjega sodišča odločil, da je članek "v osnovi resničen". Ni šlo za kazensko sojenje in igralec ni bil deležen nobene obtožbe v povezavi z zlorabo v družini. Po tožbi, ki je razkrila igralčeve težave z alkoholom in mamili, je ta sporočil, da so ga pri Warner Brosu prosili, naj odstopi od svoje vloge v franšizi Magične živali, ki temelji na knjigah o mladem čarovniku Harryju Potterju pisateljice J. K. Rowling.

Med drugim zavezanost predpostavki nedolžnosti
Organizatorji festivala v San Sebastianu so v petkovi izjavi zapisali, da je bil festival deležen obtožb, da "ne izkazuje etičnega ravnanja v povezavi z nasiljem nad ženskami". Dodali so, da so zavezani boju proti "neenakosti, zlorabi moči in nasilju nad ženskami", hkrati pa tudi "predpostavki nedolžnosti" in "pravici do vnovične integracije".

"Ni bil aretiran, obtožen ali obsojen ..."
Zapisali so še, da "po dokazanih podatkih, ki jih imamo na voljo, Johnny Depp ni bil aretiran, obtožen ali obsojen za kakršen koli napad ali nasilje nad katero koli žensko. Ponavljamo: noben organ v nobeni jurisdikciji ga ni obtožil in niti obsodil za kakršno koli obliko nasilja nad ženskami."

Med dozdajšnjimi prejemniki nagrade donostia, ki je ime dobila po baskovski besedi za obalno mesto San Sebastian, so Meryl Streep, Richard Gere, Ian McKellen, Robert De Niro in lanski prejemnik Viggo Mortensen. Letošnji filmski festival v San Sebastianu bo potekal med 17. in 25. septembrom, Deppa pa bodo nagradili 22. septembra.