V športni drami Bruised se skuša Jackie
V športni drami Bruised se skuša Jackie "Justice" po poklicnem neuspehu vrniti v ring in premagati vzhajajočo zvezdo mešanih borilnih veščin. Foto: IMDb

Pandemija novega koronavirusa je v prvi polovici letošnjega leta prekinila filmske produkcije po celem svetu in povzročila verižno odpovedovanje filmskih premier; veliki poletni blockbusterji tako še vedno čakajo na premiere in distribucije.

Verjetno najbolj "zvezdniški" film letošnjega festivala v Torontu bo tako Good Joe Bell (r. Reinaldo Marcus Green), v katerem Mark Wahlberg igra žalujočega očeta; njegov sin je zaradi nasilnikov naredil samomor.

Prav gotovo bo pozornosti deležna tudi drama Concrete Cowboy (r. Ricky Staub) z Idrisom Elbo v glavni vlogi, ki tematizira subkulturo "urbanih kavbojev" v Filadelfiji. Spike Lee bo v Torontu predstavil dokumentarni posnetek broadwajskega muzikala American Utopia.

15-letni Cole (Caleb McLaughlin) se v Concrete Cowboy po spletu okoliščin znajde v skrbništvu svojega očeta (Idris Elba), s katerim si nista pretirano blizu. Foto: IMDb
15-letni Cole (Caleb McLaughlin) se v Concrete Cowboy po spletu okoliščin znajde v skrbništvu svojega očeta (Idris Elba), s katerim si nista pretirano blizu. Foto: IMDb

Festival, ki se bo odvijal med 10. in 20. septembrom, bo predstavil tudi dve igralki, ki sta se prvič preizkusili v vlogi režiserk. Halle Berry v drami Bruised pod svojo lastno režijsko taktirko igra mojstrico mešanih borilnih veščin, ki se hoče vrniti v ring. Regina King se z dramo One Night in Miami vrača v leto 1965: Mohamed Ali, Malcom X, Jim Brown in Sam Cooke so se srečali na večer, ko je Ali zmagal v boju s Sonnyjem Listonom.

Zaključni večer festivala bo minil v znamenju BBC-jeve serije A Suitable Boy; Mira Nair režira ekranizacijo uspešnega romana Vikrama Setha.

Kate Winslet in Saoirse Ronan sta nastopili v zgodovinski drami Ammonite, ki jo je režiral Francis Lee; resnično zgodbo o paleontologinji v 19. stoletja Mary Anning je v svoj uradni izbor uvrstil že letošnji canski festival. Režiserka Chloé Zhao, ki smo jo spoznali z ganljivo dramo Jezdec (2017), zdaj predstavlja film Nomadland, v katerem Frances McDormand igra novodobno nomadko. Premiero si delita festivala v Torontu in Benetkah, ki zaradi skoraj istega termina tradicionalno veljata za tekmeca.

Štirideseta leta 19. stoletja. Paleontologinja Mary Anning se v filmu Ammonite spusti v
Štirideseta leta 19. stoletja. Paleontologinja Mary Anning se v filmu Ammonite spusti v "intenzivno razmerje" z mlajšo žensko. Foto: IMDb

V Torontu so letos sklenili, da prirejajo "hibridni" festival: cela sekcija dogodkov, namenjenih stroki, se seli na splet, kjer bodo digitalne okrogle mize vodili ambasadorji, med katerimi so Barry Jenkins, Natalie Portman in Taika Waititi.

Za dejanske projekcije bo festival potreboval dovoljenje lokalnih oblasti; Toronto je sicer pred kratkim dovolil ponovno odprtje kinodvoran, pod pogojem, da se upošteva pravila primerne razdalje.