Boris Leonidovič Pasternak je eno osrednjih imen ruske književnosti dvajsetega stoletja. Foto: AP
Boris Leonidovič Pasternak je eno osrednjih imen ruske književnosti dvajsetega stoletja. Foto: AP

Kaže, da bi kultni ameriško-italijanski film, ki ga je nazadnje leta 1965 posnel David Lean, lahko doživel tudi drugačno filmsko adaptacijo.

Po Fenwickovem razkritju naj bi se za pravice potegovala tudi Kirk Douglas in Stanley Kubrick, ki sta med drugim sodelovala pri vojni drami iz leta 1957 Steze slave in filmu Špartak. Prav uspeh filma Steze slave je Kubrick navajal v pismu, ki ga je poslal Pasternaku, piše britanski The Guardian.

Pasternak je za Doktorja Živaga leta 1958 dobil Nobelovo nagrado za književnost. Nagrade za roman, ki so ga v tedanji Sovjetski zvezi označili kot protisovjetskega, takrat zaradi številnih zapletov ni prevzel. Knjiga je najprej izšla na Zahodu in bila v nekaj letih prevedena v 18 jezikov. V Rusiji so knjigo prvič natisnili šele leta 1998 v časopisu Novi mir.

Ljubezen v času oktobrske revolucije
Film sta Douglas in Kubrick želela posneti v tedanji Sovjetski zvezi. Epska ljubezenska zgodba je v romanu postavljena v čas oktobrske revolucije. V središču zgodbe je intelektualec Jurij, razpet med dve ženski, Laro in Tonjo, v času nemirnih političnih razmer med 1. svetovno vojno in oktobrsko revolucijo.

Po romaneskni predlogi je leta 1965 nastal film v Leanovi režiji. Večinoma je bil posnet v Španiji. Izpostavlja intimno ljubezensko zgodbo med doktorjem Živagom in Laro, ki sta ju igralsko upodobila Omar Sharif in Julie Christie. Film je dobil pet oskarjev in se z naslovno Larino pesmijo vpisal med klasike.