Ekipa pred projekcijo Dvojine: scenarist in režiser Nejc Gazvoda, producent Andrej Štritof, producent Aleš Pavlin, igralka Nina Rakovec, minister za kulturo Uroš Grilc, zadaj direktor fotografije Darko Herič. Foto: Perfo
Ekipa pred projekcijo Dvojine: scenarist in režiser Nejc Gazvoda, producent Andrej Štritof, producent Aleš Pavlin, igralka Nina Rakovec, minister za kulturo Uroš Grilc, zadaj direktor fotografije Darko Herič. Foto: Perfo

Film je bil na 48. izvedbi festivala umeščen v tekmovalno sekcijo Vzhodno od zahoda (East of the West), svetovne premiere pa se je udeležil tudi minister za kulturo Uroš Grilc. Kot so sporočili iz produkcijske hiše Perfo, je ekipa že prejela vabila z mnogih mednarodnih festivalov, tako da se filmu obeta dolga pot po tujih festivalih. Med drugim imajo že podpisano pogodbo za zastopanje in svetovno distribucijo z distribucijsko hišo Media Luna New Films iz Kölna.
Vedno se borimo za preživetje svoje ljubezenske zgodbe
V slovenskih kinematografih pa bodo film o ljubezni, ki nepričakovano zacveti med dvema dekletoma, začeli predvajati 22. avgusta, predpremierno pa bo predvajan že 17. avgusta na Ljubljanskem gradu v okviru Filma pod zvezdami. Dekleti sta upodobili slovenska igralka Nina Rakovec, ki je nastopila že v Gazvodovem prvencu Izlet, in Danka Mia Jexen, po besedah režiserja pa gre za "film o ljubezni, ki se vrti okoli dejstva, da se vsi ljudje, ne glede na okoliščine v življenju, vedno borijo za preživetje svoje ljubezenske zgodbe". Kot so zapisali ustvarjalci, skozi pripoved gledalec občuti bremena in dvome, ki jih nosijo današnji mladi, ki z neskončnimi možnostmi vstopajo v svet odraslih, kjer poskušajo najti svoje mesto, obenem pa se spopadajo z občutki praznine.
Slovensko-dansko-hrvaška koprodukcija je nastala v produkciji hiše Perfo ter koprodukciji Beofilma in Studia Dim. Poleg glavnih igralk v filmu nastopajo še Jette Ostan Verjup, Boris Ostan, Tina Vrbnjak, Tjaša Železnik, Tilen Lapajne, Jure Henigman, Nataša Barbara Gračner, Matjaž Tribušon in Primož Petkovšek.
V Karlovih Varih še Adria Blues
Na enem najbolj sproščenih festivalov v Evropi, ki si je v zadnjih 15 letih prislužil sloves, da na njem odkrivajo nove vzhajajoče zvezde iz Vzhodne Evrope in Azije, se bo v isti sekciji Vzhodno od zahoda predstavil tudi Adria Blues Miroslava Mandića, zgodba o generaciji ljudi, ki so bili na začetku 90. dovolj stari, da jih je prejšnji vrednostni sistem oblikoval, a dovolj mladi, da jih različno dojemanje sprememb bistveno diferencira med seboj. V glavnih vlogah nastopata Senad Bašić in Mojca Funkl.