Film je brez dialogov. Zgodbo (voice over) slovenske različice je interpretirala dramska igralka Romana Šalehar, v angleški različici pa Lydia Lunch. Foto:
Film je brez dialogov. Zgodbo (voice over) slovenske različice je interpretirala dramska igralka Romana Šalehar, v angleški različici pa Lydia Lunch. Foto:
Za konec časa (Ema Kugler)
Za konec časa je že tretji film Eme Kugler, ki je gostoval na festivalu New York International Independent Film Festival. Vsi trije so bili tudi nagrajeni. Foto: Filmski sklad RS

Film Za konec časa (For the End of Time) Kuglerjeve je žirijo mednarodnega festivala prepričala v kategoriji najboljši eksperimentalni celovečerni film. V glavnih vlogah nastopajo Maja Delak, Igor Samobor in Marko Mandič, ženski glas v "offu", ki pripoveduje zgodbo, pa pripada svetovno znani newyorški pevki in umetnici Lydii Lunch.

Drugo gostovanje v New Yorku
Kuglerjeva je v stik z Lunchevo stopila s pomočjo njene agentke. Potem ko si je legenda neodvisne scene ogledala vse filme Kuglerjeve, je bila navdušena in je nemudoma privolila v sodelovanje. Odvrnil je ni niti podatek, da Kuglerjeva svoje nagrajene filme dela brez omembe vrednih finančnih sredstev, "iz nič". To je film o duši, o telesu in o nezmožnosti spoja teh dveh entitet, ki tvorita civilizacijsko formo, ki se imenuje človek.

Kuglerjeva je na festivalu, s polnim imenom New York International Independent Film Festival, leta 2001 že prejela nagrado za film Fantom, in sicer za najboljši scenarij, in s filmom Homo Erectus, ki je prejel nagrado za najboljši kratki eksperimentalni film. Organizatorji pa so letošnji film napovedali kot enega izmed vrhuncev festivala.

Večkrat nagrajena umetnica
Ema Kugler je avtorica številnih videofilmov, likovnih inštalacij in performansov. Za delo v multimedialni umetnosti je leta 1994 prejela nagrado zlata ptica, leta 1996 je bil na avstrijskem Festivalu narodov njen videofilm Obiskovalec nagrajen z bronastim medvedom, pozneje je prejela še nekaj drugih nagrad, tudi Prešernovega sklada.