Gre za družinsko božično avanturo, skozi katero spremljamo devetletnega dečka Erika, ki mora zaradi problematičnih staršev živeti v mladinskem domu, in sedemletne Lučke, ki prihaja iz premožne družine. Ker je božič, oba otroka upata, da se jima bodo izpolnile najbolj skrite želje.

Foto: Promocijsko gradivo
Foto: Promocijsko gradivo

Scenarij podpisuje Saša Eržen. Ob Gaju Črniču in Kaji Podreberšek, ki upodabljata mlada protagonista, v filmu igrajo tudi Ajda Smrekar, Mojca Fatur, Frano Mašković in René Štúr. Ob njih pa še drugi priznani slovenski igralci in igralke ter raper Klemen Klemen. Direktor fotografije je Sven Pepeonik, producentka pa Ida Weiss iz produkcijske hiše Senca Studio.

V slovenska kina prihaja 17. novembra, še prej pa ga čaka pestra festivalska jesen, so sporočili iz Sence Studia.

Slobodan Maksimović, sicer rojen v Sarajevu, je ob prejemu nagrade povedal, da je to zanj posebno priznanje: "Že sama uvrstitev Kape na sarajevski filmski festival je bila čast in ob prihodu v Sarajevo sem imel kar malo treme, čeprav sem prihajal med znance, pravzaprav dobre prijatelje."

Sorodna novica Na sarajevski festival potujeta tudi Jezdeca Dominika Menceja in serija Trigrad

Maksimović ob prejeti nagradi pravi, da to filmski ekipi daje poseben zagon za naprej. "Priznanje, ki smo ga dobili v Sarajevu, je potrditev, da imamo v rokah kakovosten film. In to nam pomeni največ. Veselimo se, da bomo film končno lahko predstavili tudi slovenskim gledalcem."

Tretji režiserjev film Kapa je nastal v produkciji slovenskega Senca Studia in koprodukciji z luksemburškim Wady films, slovaškim Objectif, hrvaškim Studio Dim, RTV Slovenija in slovaško radiotelevizijo.

Preden film Kapa pride na slovenska filmska platna, bo filmska ekipa svoje delo še nekajkrat predstavila v mestih po Evropi, pa tudi zunaj nje. Trenutno je že znano, da je Kapa uvrščena v glavni tekmovalni program najpomembnejšega otroškega filmskega festivala na svetu. Festival bo potekal v Amsterdamu in drugih nizozemskih mestih konec oktobra.

Že prihodnji teden pa bo film tudi na Slovaškem, kjer bo potekal 17. mednarodni festival Cinematik. Film bo tam predvajan v sinhronizirani različici.