Diplomiral je iz filmske režije na univerzi Hofstra v New Yorku, se preselil v Kalifornijo in kot eden prvih resnih filmarjev nadaljeval študij na prestižni UCLA. Foto: EPA
Diplomiral je iz filmske režije na univerzi Hofstra v New Yorku, se preselil v Kalifornijo in kot eden prvih resnih filmarjev nadaljeval študij na prestižni UCLA. Foto: EPA

Film se osredotoča na prepire med režiserjem in šefom studia, ki je krvavo potreboval uspešnico, poroča Deadline. V filmu bosta v glavnih vlogah nastopila Oscar Isaac kot Francis Ford Coppola in Jake Gyllenhaal kot producent Robert Evans.

Nastajanje filma je podprl tudi Coppola, ki je po poročanju Deadline dejal: "Vsak film, ki ga Barry Levinson posname o čemer koli, bo zanimiv in vreden ogleda!"

Foto: EPA
Foto: EPA

Boter, filmski ep o mafijskem življenju, za katerega je Coppola po romanu Maria Puza napisal tudi scenarij, je dobil tri oskarje in dosegel enega največjih komercialnih uspehov v zgodovini filma. Drugi del zgodbe je sledil leta 1974, tretji pa 1990.

Drago snemanje v New Yorku
Francis Ford Coppola je bil star 31 let, ko se je lotil snemanja. Odločen je bil prepričati Evansa in studie, da mu omogočijo drago snemanje v New Yorku, ki bi bilo postavljeno v časovno obdobje romana. Prepričan je bil, da bo film postal velika uspešnica. Izvirni scenarij je bil sicer postavljen v Kansas City.

Med preostalimi idejami, nad katerimi v produkcijski hiši niso bili navdušeni, je bila Coppolova tudi ta, da igralsko stavi na Marlona Branda, ki tedaj že leta ni bil v uspešnici. Poleg pri Brandu kot patriarhu družine Corleon je vztrajal, da bo nastopil še Al Pacino kot Michael Corleone. Tudi on ni vzbujal zaupanja pri studijskih šefih.

Resnični mafijci niso bili navdušeni
Evans, ki je vodilno mesto zasedel po igralski karieri, je imel pritiske povsem sam, saj je studiu grozilo, da bo zaprl trgovino. Imeli so tudi nelagodne razprave z resničnimi mafijci, ki niso bili preveč zadovoljni, da so njihove umazane posle predvajali v velikem studijskem filmu.

"Iz produkcijske norosti in ne glede na vse se je zgodil klasičen film," je za Deadline povedal Levinson. Brando je dobil oskarja za najboljšo moško vlogo in podelitev bojkotiral ter na oder poslal Sacheen Littlefeather, apaško aktivistko za pravice Indijancev. Tako je protestiral zaradi hollywoodske upodobitve Indijancev. Film je dobil še dva oskarja, za najboljši film in najboljši prirejeni scenarij.