Francis Ford Coppola. Foto: EPA
Francis Ford Coppola. Foto: EPA

Puzo je kot soscenarist sodeloval pri vseh treh delih filmskega Botra. Iz studiev Paramount Pictures so sporočili, da je nova priredba naslovljena The Godfather Coda: The Death of Mario Puzo.

Novo različico so pripravili v okviru praznovanj 30. obletnice izvirnika. Prva dva filma o siroti Vitu, ki se je na prelomu 20. stoletja s Sicilije izselil v Ameriko in tam pozneje ustanovil klan družine Corleone, sta skupaj osvojila kar devet oskarjev in danes veljata za klasiki. Tretji del pa ni bil deležen tako navdušenega kritiškega sprejema.

Za Coppolo ustreznejši zaključek trilogije
"Za to različico finalnega filma iz trilogije sem ustvaril nov začetek in konec ter preuredil nekaj prizorov, posnetkov in glasbenih podlag. S temi spremembami in obnovljenimi posnetki ter zvokom je zame ustreznejši zaključek trilogije. Hvaležen pa sem Jimu Gianopulosu in Paramountu, da sta mi omogočila, da se znova ukvarjam s tem filmom,"
je pred premiero povedal Coppola.

Al Pacino in Diane Keaton v Botru III. Foto: AP
Al Pacino in Diane Keaton v Botru III. Foto: AP

Coppola je s svojo produkcijsko hišo American Zoetrope film poustvarjal več kot šest mesecev, poroča Variety. Med drugim so popravljali praske, madeže in druge nepravilnosti, ki jih zaradi tehnoloških omejitev prej ni bilo mogoče odpraviti, in se znova lotili mešanja zvoka.

Nepričakovana novica studiev Paramount Pictures bo razveselila ljubitelje franšize, a še vedno je odprtje kinematografov vir polemik zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19. Po ZDA številne kinodvorane ostajajo zaprte. Na novo zmontirani in prenovljeni film bo po premieri dostopen tudi za domači ogled.

Boter, ki je prvič izšel leta 1969, je ena najbolje prodajanih knjig vseh časov. V okviru ameriškega leposlovja je nedvomno v prvi deseterici, v promet pa gre še vedno zelo dobro. Puzo je pozneje napisal še dve tematsko povezani knjigi, The Sicillian (1984) in Omerta, ki je izšla leto dni po njegovi smrti, torej leta 2000.