Foto: Sašo Štih/FSF
Foto: Sašo Štih/FSF

Tako ob svojem filmu Delčki razmišlja scenarist in režiser mlajše generacije Áron Horváth. Kratki igrani film bo svetovno premiero doživel v sklopu tekmovalnega programa 43. mednarodnega filmskega festivala za mlado občinstvo – Lucas. Kot številne druge prireditve tudi najstarejši nemški festival za mlado občinstvo zaradi ukrepov proti širjenju covida-19 poteka izključno na spletu. Začel se je 24. septembra, sklenil pa se bo 1. oktobra.

Svet odraslih in težave, ki jih nosijo s seboj, so sprva bili neopazni, komaj zaznavni. Nato so začeli naraščati in naenkrat jih je bilo nemogoče spregledati. Tako se je načela moja otroška naivnost, začutil sem neprijetno težo, ki se je nisem mogel več znebiti.

Áron Horváth

Zgodba sledi dnevu v življenju Tea in Ksaverja, ki ju po dveh mesecih obišče oče, voznik tovornjaka. Njuna mama je nad obiskom manj navdušena, vendar Teo ne želi zamuditi obiska tekme formule 1, vsebino povzema Slovenski filmski center.

Áronu Horváthu je Teova zgodba zelo blizu in je zanj pomembna iz več razlogov, pravi. "Brezbrižnost, neskončne poletne počitnice, občutek popolne svobode so zaznamovali tudi moje otroštvo. Kljub temu sem nekje pod površjem kot otrok začutil težave, ki so delovale kot tujki. Šele pozneje sem razumel, za kaj je šlo," pove.

"Svet odraslih in težave, ki jih nosijo s seboj, so sprva bili neopazni, komaj zaznavni. Nato so začeli naraščati in naenkrat jih je bilo nemogoče spregledati. Tako se je načela moja otroška naivnost, začutil sem neprijetno težo, ki se je nisem mogel več znebiti," še pravi režiser, ki si prizadeva, da bi se občinstvo zavedalo tega osamljenega trenutka in to samotno izkušnjo delilo med seboj.

Foto: Sašo Štih/FSF
Foto: Sašo Štih/FSF

V glavnih vlogah vidimo Teodorja Tota in Ksaverja Pratnekarja, ki sta se s filmom srečala prvič. Igrata tudi madžarski igralec Zsolt Nagy in Tamara Avguštin. Jedro avtorske ekipe sestavljajo še direktor fotografije Sašo Štih, montažer Andrej Avanzo, oblikovalec zvoka Boštjan Kačičnik, scenografka Neža Zinajić in kostumografka Ina Ferlan.

Film Delčki je nastal v produkcijski hiši A Atalanta, koproducenti so Korektif, Zvokarna in KUD Lavina. Finančno sta ga podprla SFC in Občina Lendava.

Film se je uvrstil tudi v tekmovalni program festivala Cinekid, največjega festivala za otroške filme na svetu, ki bo potekal med 7. in 25. oktobrom na Nizozemskem. Slovensko občinstvo pa ga bo lahko videlo na začetku oktobra na 23. Festivalu slovenskega filma.

Leta 1991 rojeni Lendavčan Áron Horváth je za scenarij Delčkov leta 2017 prejel Grossmannovo nagrado za najboljši kratki scenarij. Trenutno razvija celovečerni prvenec z naslovom Izgubljena leta.