Film bo tako na sporedu še v soboto, 3. decembra, nedeljo, 4. decembra, ob 17.30 ter v torek, 6. decembra, ob 19. uri.

"Avtentičen material nas pripelje v izkušnjo vojne, ki je univerzalna. Ljudje sekajo lubje v mestnih parkih, prodajajo cigareto po cigareto. Ta slika ogromno pove o izkušnji vojne, ne oziraje se na izkušnjo ostrostrelcev," je v intervjuju dejal Miran Zupanič. Foto: Arsmedia

Dokumentarec, ki se osredotoča na čas obleganja Sarajeva v letih od 1992 do 1996, si je ob premiernem predvajanju 31. oktobra letos na Al Džazira Balkan ogledalo več kot 300.000 gledalcev, so ob tem sporočili iz CD. Film si bodo gledalci lahko ogledali tudi v Art kino mreži Slovenije v decembru.

Svetovno premiero je imel na 5. festivalu AJB DOC v Sarajevu
Svetovno premiero je imel film na 5. festivalu AJB DOC v Sarajevu, na festivalu dokumentarnega filma Dokudoc v Mariboru pa so mu podelili nagrado dokudoc izbrani.

Sorodna novica Miran Zupanič: Pojav lova na ljudi sem želel predstaviti z distanco. Gledalec odloča, komu verjame.
Sorodna novica Sarajevska županja je dopolnila kazensko prijavo glede navedb iz filma Sarajevo safari

"Obstajala je struktura, ki je omogočala določenim ljudem, da s srbskih položajev nad Sarajevom za plačilo streljajo na prebivalce obleganega mesta. Prišli smo do določene točke vednosti, od tu naprej lahko slutimo, ne moremo pa kategorično ničesar trditi."

"Kako je bila struktura vzpostavljena, oblikovana, ne vemo in ne izvemo v filmu. V tem smislu film ne želi biti več, kot je," je opisal Miran Zupanič pojav, ki ga je raziskoval v svojem novem dokumentarnem filmu, ki je nastal v produkciji hiše Arsmedia.

V filmu o svojem stiku s safarijem spregovorita slovenski pričevalec, čigar ime in obraz ostajata zakrita, in Edin Subašić, obveščevalni oficir armade BiH-a, zorni kot žrtev ostrostrelcev pa osvetljujejo Stana in Samir Ćišić ter Faruk Šabanović. Snemalci filma so bili Božo Zadravec, Maksimiljan Sušnik in Zupanič, ki je bil poleg Jake Kovačiča tudi montažer. Skladatelj je bil Tilen Slakan, oblikovalec zvoka Boštjan Kačičnik. Film je nastal v produkcijski hiši Arsmedia z Danico Ikovic, Boštjanom Ikovicem in Francijem Zajcem.

"Film daje gledalcu slutiti absolutno zlo, ki se skriva pod maskami človeškosti, in hkrati prinaša uvid v usode tistih, ki so jim krogle ostrostrelcev za vedno spremenile življenje. Skupaj z njihovim trpljenjem približa gledalcu tudi njihovo modrost in moč volje do življenja," je med drugim dejal Zupanič.

Sorodna novica Nekdanji obveščevalec Edin Subašić: Javnost si zasluži izvedeti, kaj se je dogajalo v Sarajevu

"Čutil sem nujo, da gremo s to sarajevsko zgodbo v javnost najprej v Sarajevu, ker je to naša moralna zaveza," pravi režiser in scenarist Zupanič, a dodaja, da je tam film spremljal medijsko-politični cunami, predvsem od Republike Srbske, kjer so v filmu prepoznali napad na srbstvo. Željka Cvijanović, v času premiere predsednica Republike Srbske, pred kratkim pa izvoljena članica predsedstva države, je režiserja obtožila ponarejanja resnice, medtem ko je sarajevska županja Benjamina Karić na podlagi filma že dala ovadbo zoper neznane storilce.

Pred kratkim je dopolnila svojo kazensko prijavo. Pričakuje, da bodo pristojni organi na podlagi novih dokazov izvedli zakonsko predvidene ukrepe in preiskovalna dejanja.

Sarajevska županja je med novimi dokazi med drugim predložila posnetek televizijske oddaje Al Džazire Balkan, v katerem je navedeno, da imajo dostop do nekaterih dokumentov oboroženih sil BiH-a in obrambnega ministrstva BiH-a samo organi pregona. Kazensko prijavo je dopolnila tudi s pričanjem Johna Jordana na sojenju proti Dragomirju Miloševiću in z zaslišanjem priče Luce Leona.