Tri tičice so tankočuten in vizualno bogat prvenec Zarje Menart. Foto: Finta Film
Tri tičice so tankočuten in vizualno bogat prvenec Zarje Menart. Foto: Finta Film

Skozi film sledimo zgodbi modre ptičje žene, ki pošlje tri ptice, da vodijo dekle skozi neznane temačne pokrajine njenega notranjega sveta.

Sorodna novica Tri tičice Zarje Menart se po navdihu ljudske pesmi soočajo z mračnimi deli naše duše

Pesem, ki jo je mogoče razumeti na mnogih ravneh
Po besedah režiserke Zarje Menart (1984) gre za osebno interpretacijo "slovenske ljudske pesmi z naslovom Tri tičice, ki govori o pticah, ki iz daljnih dežel prek morja prinašajo blagoslove in v vas zasejejo zdravje ter srečo. Pesem je mogoče razumeti na mnogih ravneh, a sama jo doživljam kot metaforo potovanja skozi lastne notranje svetove in vračanje izgubljenih delčkov psihe, povezanih z bolečino in zaklenjenih nekje v pozabi," so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

Članica mednarodne žirije kratkometražnega filma Naomi Van Niekerk je povedala, da jo je film držal v napetosti in ji zlezel pod kožo z večplastno umetnostjo in čudovitim oblikovanjem zvoka.

Producent filma je Finta Film, koproducenta sta RTV Slovenija in hrvaški Adriatic Animation. Film so finančno podprli SFC, Studio Viba film in Hrvaški avdiovizualni center.

Špela Čadež (levo) in Zarja Menart (desno) z nagrado Društva ustvarjalcev in producentov animiranega filma za film Steakhouse. Foto: Katja Goljat, Matjaž Rušt
Špela Čadež (levo) in Zarja Menart (desno) z nagrado Društva ustvarjalcev in producentov animiranega filma za film Steakhouse. Foto: Katja Goljat, Matjaž Rušt

Ob Zarji Menart animacijo podpisujejo še Anka Kočevar, Matej Lavrenčič, Milly Yencken, Ditiya Ferdous, Andreja Goetz in Leo Černic. Za montažo je poskrbela Iva Kraljević, za oblikovanje zvoka pa Julij Zornik. Glasove treh ptičic so prispevale Zvezdana Novaković, sicer tudi avtorica glasbe v filmu, Marija Kordež in Tatjana Brajer.

Prva mednarodna nagrada za Tri tičice
Posebna nagrada žirije zagrebškega Animafesta je prva mednarodna nagrada za režijski prvenec, pri katerem Zarja Menart ni le animatorka, temveč tudi scenaristka, ilustratorka in umetniška direktorica. Tri tičice so svetovno premiero doživele na letošnjem 64. filmskem festivalu v Krakovu na Poljskem. Zarja Menart sicer že desetletje sodeluje s Špelo Čadež kot glavna animatorka pri obujanju multiplan kolažne tehnike pri filmih Nočna ptica in Steakhouse, ki sta bila večkratno nagrajena.