Leo Černic (1995) je diplomant filmske in televizijske režije Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani. Foto: SFC
Leo Černic (1995) je diplomant filmske in televizijske režije Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani. Foto: SFC

Film je posnel za filmsko šolo v Torinu, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC). Film je sicer na zadnjem Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel vesno za najboljši študijski film.

Sorodna novica Glavna nagrada v Clermont Ferrandu za film Sestre režiserke Katarine Rešek – Kukle

"Osvobajajoča in navdihujoča izkušnja, tako na ravni uporabe zmožnosti, ki jih ponuja animirani film, kakor na intimni ravni našega protagonista, ki postane superjunak šele potem, ko sname masko. Avtor filma se s ključnimi življenjskimi vprašanji sooči na duhovit način, rešitve pa predlaga skozi inteligentno in imaginativno režijo, s katero ustvari malo zgodbo z velikimi idejami," je zapisala žirija.

Film je prejel tudi nagrado mladi talent na zadnjem festivalu Animateka v Ljubljani. Za mednarodno prodajo in distribucijo skrbi francosko podjetje Miju, ki v svojem katalogu že ima tudi Steakhouse režiserke Špele Čadež, ki je lani dobil posebno omembo v Clermont Ferrandu, ki je največji in najbolj prepoznaven festival kratkometražcev na svetu.

Sorodna novica V Clermont Ferrandu nagradili film Steakhouse Špele Čadež

Na predlanskem festivalu je glavno nagrado festivala (Grand Prix) v mednarodni selekciji prejel slovenski film Sestre režiserke Katarine Rešek - Kukle.

Leo Černic (1995) je diplomant filmske in televizijske režije Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani. Na akademiji se je Leo, kot sam pravi, zaljubil v formo animiranega filma in se zaradi tega odločil za nadaljnji študij animacije na filmski šoli v Torinu. Italija je zanj pomenila najboljšo izbiro, saj je doma iz Ronk na Goriškem.

Foto: SFC
Foto: SFC

V sklopu festivala od 30. januarja do 3. februarja poteka tudi filmska tržnica kratkih filmov, na kateri imajo slovenski kratki filmi svojo deseto zaporedno predstavitev. Tudi letos se na glavnem svetovnem sejmu kratkega filma skupaj petič predstavljajo tri države: Češka, Slovaška, Slovenija, pod skupno promocijsko znamko CEC (Central European Cinema).

Spletni vodič kratkih filmov 2023
Vse tri države pa ob promociji poglabljajo tudi svoje sodelovanje pri produkciji filmov in ustvarjajo nove povezave na področju animacije. Nosilci predstavitve so Češki filmski center, Slovaški avdiovizualni inštitut in Slovenski filmski center. V Clermont Ferrandu v sklopu laboratorija Rise & Shine za animacijo, ki predstavlja projekte iz južne in vzhodne evropske regije, sodelujejo predstavniki Društva animiranega filma in festivala Animateka.

Slovenski filmski center ob tej priložnosti predstavlja spletni vodič kratkih filmov 2023 v angleškem jeziku, ki je namenjen tuji strokovni javnosti. Novi spletni vodič celovečernih filmov 2023 pa bo na voljo v času Berlinala, so še zapisali na SFC-ju.