Festival protikorupcijskega filma bo v soboto ob 21.00 sklenil zvijačni Gordon Gekko, s čigar zgodbo je leta 1987 na prevarantstvo trgovanja s fiktivnim kapitalom pokazal Oliver Stone. Foto:
Festival protikorupcijskega filma bo v soboto ob 21.00 sklenil zvijačni Gordon Gekko, s čigar zgodbo je leta 1987 na prevarantstvo trgovanja s fiktivnim kapitalom pokazal Oliver Stone. Foto:
Zadnji skavt
V petek lahko ujamete Brucea Willisa v eni izmed na kožo mu pisanih vlog. Nekoč tajni agent, zdaj pa zmačkan zasebni detektiv Joe Hallenbeck se skupaj z nekdanjim igralcem ragbija Jimmyjem Dixom (Damon Wayans) znajde na sledi zarote skorumpiranega lastnika ragbijskega kluba Sheldona Marconeja (Noble Willingham). Adrenalinski triler Zadnji skavt je leta 1991 nastal izpod rok mojstra žanra Tonyja Scotta.

S projekcijo legendarne neme gangsterske melodrame se bo danes ob 19.00 v Slovenski kinoteki začel Festival protikorupcijskega filma, ki ga pripravlja Komisija za preprečevanje korupcije v sodelovanju s Slovensko kinoteko. Filmske projekcije bo pospremil tudi pogovor Supervizorju, ki se ga bo udeležil minister za pravosodje Goran Klemenčič.
Festival je iz zgodovine filma izbrskal sedem filmov, ki jih je mogoče ujeti do 3. oktobra. Začenjajo z neštetokrat reciklirano zgodbo o nepomembnem mestnem tatiču, ki se vzpne na položaj kralja podzemlja in naposled podleže zakonu. Film, ki ga odlikuje zlitje realizma, ekspresionizma in sentimentalnosti, bo na klavirju spremljal Andrej Goričar.
V sredo si lahko zamudniki ogledajo z oskarjem nagrajeni dokumentarec Citizenfour o žvižgaču Snowdnu. Po projekciji bo potekal pogovor o Supervizorju z naslovom Kako do odprte družbe? Primer Supervizor. Na pogovoru, ki ga bo povezoval novinar Borut Mekina, bodo sodelovali predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Boris Štefanec, minister za pravosodje Klemenčič, informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik in strokovnjak za informacijsko varnost Matej Kovačič.
Do vrha in nazaj
Organizatorji pričakujejo veliko zanimanja za četrtkovo projekcijo Do vrha in nazaj, v katerem režiser Jan Zakonjšek preverja slovensko korupcijsko in zgodbo Bineta Kordeža, finančnika, nekdanjega predsednika uprave Merkurja, menedžerja leta, člana Sveta Banke Slovenije. obtoženca in stanovalca na polodprtem oddelku Zavoda za prestajanje kazni zapora Dob. Filmu bo sledila drama Silkwood režiserja Mika Nicholsa, v petek pa Cloonyjeve Marčeve ide in Zadnji skavt Tonyja Scotta z Bruceom Willisom v glavni vlogi.
V soboto se bo festival sklenil z razvpito uspešnico Wall Street, v katerem je Oliver Stone v desetletju ekonomskega razcveta in trgovanja s fiktivnim kapitalom predstavil antagonista Gordona Gekka (Michael Douglas), ki iz mladega borznega posrednika Buda Foxa (Charlie Sheen) v imenu pohlepa izbije še zadnje sledi človečnosti.

Festival protikorupcijskega filma vstopa v drugo izdajo. KPK ga je prvič organiziral lani v okviru preventivnih aktivnosti pod skupnim imenom Teden boja proti korupciji.