Vhod v Kinodvorišče je skozi Dvorano Kinodvora. V primeru dežja je projekcija ob isti uri v Dvorani Kinodvora. Foto: Kinodvor
Vhod v Kinodvorišče je skozi Dvorano Kinodvora. V primeru dežja je projekcija ob isti uri v Dvorani Kinodvora. Foto: Kinodvor
"Toliko filmskih razmerij preigrava nekakšen romantični mit o enosti. Do odjavne špice se ljubimcema v stapljanju identitet uspe združiti v eno, in to je konec zgodbe. Ta naša pa ne govori o enosti, temveč o odnosu, o partnerstvu, ki pomeni dvojnost. In to mi je tako zelo všeč," je svojo vlogo komentirala Tilda Swinton.
Simpatično temačni protagonisti v risanih filmih kot nekakšna protiutež ljubkim in osladnim "mainstream" junakom seveda niso nič novega. Toda družina Kravaš iz Trgovinice za samomore (Le magasin des suicides, Patrice Leconte, 2012), še ene francoske poslastice klasične 2D-animacije, ki je bila premierno predvajana na letošnji Animateki, je še za odtenek temačnejša – preprosto ker ji drugače od številnih drugih junakov te vrste njen temačni svet ni prav nič všeč. Foto: Kinodvor
V filmu Moje pesmi, moje sanje je Julie Andrews upodobila Mario, mlado kandidatko za redovnico, ki se odloči prevzeti skrb za sedem Von Trappovih otrok, v njih zbudi ljubezen do glasbe in se medtem zaljubi v ovdovelega vojaškega častnika. Ves čas pa družini grozi senca vse nevarnejšega nacističnega režima, pred katerim na koncu tudi pobegnejo. To zimzeleno klasiko si boste brezplačno lahko ogledali na Kongresnem trgu.
Joe, nekdanji kaznjenec iz majhnega mesta na ameriškem jugu, se skuša izogniti težavam in živeti preprosto življenje. Podnevi dela kot vodja ekipe "zastrupljevalcev dreves" za veliko gozdarsko podjetje, noči pa preživlja v gostilni ali lokalnem bordelu. Nekega dne mu pot prekriža petnajstletni Gary, ki je z nasilnim, alkoholu vdanim očetom maloprej prispel v mesto in obupano išče delo. Joe fantu ponudi priložnost, ki je sam nikoli ni imel, in med njima se splete neobičajno zavezništvo. Foto: Kinodvor
Vrata je odprlo Kinodvorišče

Kinodvor bo tudi to poletje svoje platno preselil na plano - v atrij Slovenskih železnic (na notranjem dvorišču svoje stavbe). Letni kino, poimenovan Kinodvorišče,je odprl najnovejši film Jima Jarmuscha Večna ljubimca. Kinodvorišče bo do 15. julija prikazalo štiri filme, od tega tri premierno.

Vampirji (končno) za odrasle gledalce
Jarmuschev novi izdelek je film, ki vam bo bodisi všeč ali pa vam bo šel neizmerno na živce. Slogovna mojstrovina, ki je na prvi pogled preobremenjena z lastno "kulskostjo" in razgledanostjo, pod navidezno plehkostjo skriva več kot samo hipstersko blaziranost. Obenem Jarmuschu uspe vampirski žanr iz krempljev najstniške obsesije vrniti v domet odraslih gledalcev (in se pri tem milostno izogne preigravanju klišejev okrog tega, kakšen seksualni naboj je v grizenju vratov in vsem, povezanem z nesmrtnostjo). Sanjska, eterična atmosfera ljubezenske zgodbe med Adamom in Evo (Tom Hiddleston in Tilda Swinton) prerašča v vsebino, meditacijo o naravi (večne?) ljubezni ter o vlogi, ki jo ima v svetu in posameznikovem življenju umetnost.


Večna ljubimca bosta v Kinodvorišču na sporedu do 27. junija. Do sredine julija se bodo zvrstili še filmi Tir Alberta Fasula, ki bo na sporedu od 28. do 30. junija, Trgovinica za samomore Patricea Lecontea od 1. do 8. julija in Joe Davida Gordona Greena od 9. do 15. julija. Filmi bodo predvajani v izvornem jeziku s slovenskimi podnapisi, so sporočili iz Kinodvora. Mimogrede: TV Slovenija si je že zagotovila pravice za predvajanje Tira in Trgovinice za samomore, tako da ju zamudniki lahko pričakujete tudi na sporedu RTV SLO.

Cage iz časov, ko je imel še zanimive vloge?
Z glavno vlogo v Joeju, zgodbi o iskanju odrešitve, umeščeni v mračno in brutalno ozračje ameriškega juga, se Nicolas Cage vrača k neodvisnim koreninam. Igralsko zasedbo v filmu Davida Goprdona Greena sestavlja mešanica profesionalnih in neprofesionalnih igralcev, na primer brezdomec Gary Poulter, ki ga je režiser našel na ulici v Austinu v Teksasu. Poulter, čigar nastop je navdušil številne kritike, je umrl kmalu po koncu snemanja.


Po filmih še glasbeno druženje
Nekatere filmske projekcije bodo pozno v noč pospremili raznovrstni dogodki: danes se bodo po filmu posvetili glasbi Detroita in sejmu gramofonskih plošč, 20. junija bo organizacija I.D.I.O.T. predstavila svojo 12. številko ob fuziji literature, mozaika Andreja Koruze, vizualizaciji Izland in glasbe jesusonextasy, 28. junija bodo zazveneli šansoni Jacquesa Brella v prevodu in interpretaciji Branka Završana, 1. julija bosta glasbo vrtela DJ Borka in VJ Bakta, 9. julija bo sledil koncert bluesovskega dua Incurabili. Vstop na večerna druženja bo prost.


Filmi letos tudi na Kongresnem trgu - in to brezplačno
V Letu kina, ko Kinodvor praznuje 90-letnico in se ob jubileju spominja tudi zgodovine drugih kinematografov v Ljubljani, bodo kino na prostem pripravili še na Kongresnem trgu, kjer so si gledalci kinopredstave ogledali že leta 1941.

Kino na prostem v središču mesta bo mogoče obiskati v treh večerih, ki bodo posvečeni trem posebnim priložnostim: 25. junija bodo ob 100-letnici "potepuha" Charlieja Chaplina zavrteli njegov Cirkus (1928), 26. junija ob 2000-letnici Emone bo na vrsti spektakel Ben Hur režiserja Williama Wylerja, 27. junija pa bodo predvajali Moje pesmi, moje sanje Roberta Wisa, dobitnika petih oskarjev, vključno s kipcem za najboljši film leta 1966. Filmi bodo na ogled brezplačno, so še sporočili iz Kinodvora.

Vrata je odprlo Kinodvorišče