Sorodna novica Že pet let brez mestnega kina: v Mariboru končno obujena prizadevanja zanj

Mestna občina Maribor (MOM) je letos storila korak naprej in nabavila digitalni projektor, ki so ga namestili v Veliko dvorano Lutkovnega gledališča Maribor (LGM), kjer od tega konca tedna potekajo Filmske nedelje v Lutkovnem.

Velika dvorana Lutkovnega gledališča je od letos opremljena z digitalnim projektorjem. Foto: BoBo
Velika dvorana Lutkovnega gledališča je od letos opremljena z digitalnim projektorjem. Foto: BoBo

Konzorcij Film in Maribor je ob podpori MOM-a pripravil program, kar je "prvi korak k ponovnemu zagonu rednega art kina v Mariboru, ki ga zdaj nismo imeli nekaj let", je za STA povedal predstavnik konzorcija Žiga Brdnik. V konzorcij so združene nevladne organizacije s področja filma, in sicer Društvo za razvoj filmske kulture, Zavod MARS Maribor, Pekarna Magdalenske mreže, Filmsko društvo Film Factory ter društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga Mitra.

V upanju na projekcije vse do aprila
Projekcije so za zdaj načrtovane do 19. decembra, vendar se po Brdnikovih besedah dogovarjajo, da bi "program tekel naprej še od januarja do aprila. Upamo, da bi ga lahko izvajali tudi od oktobra do decembra prihodnje leto." Pojasnil je, da je konzorcij Film in Maribor, katerega člani so tudi nekateri nekdanji člani ekipe Udarnika, nastal prav zato, da se v mestu znova vzpostavi kino s kakovostno nekomercialno filmsko produkcijo. "To ni samo art kino, ampak so tudi program za otroke, animirani filmi, dokumentarni filmi, kratki filmi. Hočemo pokazati celoten spekter filmske umetnosti in pripeljati v Maribor filme, ki jih drugače tu ne bi mogli gledati," je še dejal Brdnik.

Sicer v zunanjem avditoriju LGM-ja že nekaj poletij zapored organizirajo Letni kino Minoriti s sorodnim programom. Ta je pri občinstvu zelo priljubljen, zato si obetajo, da bo takšen odziv tudi na nedeljske projekcije v dvorani tega gledališča.

Prizor iz kratkega filma Steakhouse Špele Čadež. Foto: SFC
Prizor iz kratkega filma Steakhouse Špele Čadež. Foto: SFC

Filmske nedelje v Lutkovnem bodo drevi ob 19. uri odprle projekcije nagrajenih kratkih filmov letošnjega Festivala slovenskega filma (FSF) v Portorožu. "Kratkemu filmu na ta način izkazujemo spoštovanje in enakovreden položaj s srednjemetražnimi in celovečernimi filmi," je dejala predsednica Društva za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga Mitra Maja Malus. Na ogled bodo naslednji kratkometražci: Sestre Katarine Rešek – Kukle, Steakhouse Špele Čadež, Babičino seksualno življenje Urške Djukić in Emilie Pigeard, Kazenski strel Roka Bička, (Ne)vidni Anžeta Grčarja ter Vdor Matevža Jermana in Nika Novaka.

Prihodnjo nedeljo, 5. decembra, bo mariborska premiera filma Oče, ki je prejel dva oskarja, med drugim za glavno moško vlogo (Anthony Hopkins). 12. decembra bo na ogled dokumentarec Delo na zahtevo o spletnih platformah, teden dni pozneje pa animirana filma Kriptozoo in Lihožerci.

Sorodna novica Mariborski Center Rotovž bo imel po novih načrtih poleg knjižnice tudi galerijo in kino

Brez primerne infrastrukture ne gre
"Vesel sem, da bodo te vsebine, ki so v mestu doslej manjkale, našle svoj prostor v novonastajajočem kulturnem centru na Lentu," je dejal mariborski župan Saša Arsenovič. Dodal je, da z obnovitvijo Minoritske cerkve, Sodnega stolpa ter kmalu tudi Vojašniškega trga in uličnih prehodov do tržnice, preostalega Lenta in Glavnega trga to območje, kjer stoji tudi LGM, postaja novo kulturno središče Maribora.

Filmski programi pa naj bi v prihodnosti našli svoje mesto tudi v delu načrtovanega Centra Rotovž, gradnja katerega naj bi se začela v kratkem.