Lani so se v Franciji organizatorji filmskega festivala v Cannesu sprijaznili, da dogodka tokrat ni mogoče uresničiti. Foto: EPA
Lani so se v Franciji organizatorji filmskega festivala v Cannesu sprijaznili, da dogodka tokrat ni mogoče uresničiti. Foto: EPA

Eden najslovitejših filmskih festivalov na svetu na francosko riviero vsako leto privabi tako ugledne umetnike kot celo plejado hollywoodskih zvezdnikov.

Konec junija oziroma na začetku julija
Po napovedih organizatorjev bo letos verjetno potekal konec junija oziroma na začetku julija, piše francoska tiskovna agencija AFP. Po prvotnih načrtih naj bi sicer festival potekal med 11. in 22. majem. Organizatorji so datum premaknili na poletje z zagotovilom, da bo festival "zagotovo zaživel še letos".

Festival so Francozi lani po izbruhu pandemije najprej preložili na nov termin konec junija in na začetku julija, nato pa dokončno odpovedali.

Sorodna novica Festivala v Cannesu ne bo - pa vseeno vemo, kaj bi predvajal

Druga najpomembnejša festivala na svetu A-kategorije ‒ sta se odvila. Beneški je potekal pod strogimi koronavirusnimi ukrepi. Berlinskega pa so izpeljali tik pred izbruhom epidemije. Kot so poudarili organizatorji canskega festivala, potrebujejo nekaj časa, da ocenijo razmere, preden bodo določili končni datum letošnje izvedbe.

Berlinale bo potekal dvodelno
Berlinale bo tokrat potekal v dveh delih. Najprej bo marca zaživel v virtualnem svetu, ta del bo namenjen filmskim ustvarjalcem in predstavnikom filmske industrije, občinstvo pa si bo filme lahko ogledalo šele poleti.

Leta 2019 je na festivalu v Cannesu, ki letno privabi okoli 45.000 ljudi, zlato palmo za najboljši film osvojil južnokorejski Parazit režiserja Boonga Joon Hoja. Film je pozneje slavil tudi na podelitvi oskarjev. Prejel je kar štiri zlate kipce, tudi za najboljši film.