Tudi letos se bodo lahko obiskovalci projekcij Noči grozljivk v Kinodvoru spremenili v pošasti (od 16. do 1. ure zjutraj) in prigriznili
Tudi letos se bodo lahko obiskovalci projekcij Noči grozljivk v Kinodvoru spremenili v pošasti (od 16. do 1. ure zjutraj) in prigriznili "krvave specialitete", s kratkimi intervencijami na temo filmov na platnu pa bodo noč ozaljšali člani ekipe Radia Študent. Foto: Kinodvor
Overlord
Rosemaryjinemu otroku bo sledil Overlord, ki je v režiji Juliusa Averyja luč sveta - oziroma temo kinodvorane - ugledal letos. "Druga svetovna vojna, mrtveci, ki se vračajo, in preteklost, ki noče umreti," pravi Štefančič o slabo uro in pol trajajočem filmu, ki ga je označil za najbolj slovensko zombijado leta. Foto: Kinodvor
Suspiria
Luca Guadagnino, ki je lani kritike in občinstvo navduševal s filmom Pokliči me po svojem imenu, se je lotil nove priredbe Suspirie, filma Daria Argenta iz leta 1977. Foto: Alessio_Bolzoni/Amazon Studios
Pekel
Protagonistka filma Pekel je mlada turška priseljenka Özge, ki se na Dunaju preživlja kot taksistka. Nekega dne je priča grozovitemu umoru in morilec je prepričan, da ga je videla. "Imamo serijskega morilca, ki si želi, da ne bi nikoli srečal gibanja #MeToo," o filmu Stefana Ruzowitzkega pravi Štefančič. Foto: Kinodvor
Zlobni mrtveci
Film Zlobni mrtveci iz leta 1981, ki ga je Stephen King označil za "najbolj divje originalno grozljivko leta", velja tako rekoč za prvo šolsko uro in večnega favorita vsakega pravega ljubitelja žanra. Foto: Kinodvor

Ta tradicionalni filmski maraton v noči z 31. oktobra na 1. november bo letos že ob 17. uri uvedla restavrirana različica Rosemaryjinega otroka (Rosemary's Baby) v režiji Romana Polanskega z Mio Farrow v glavni vlogi. Film "letos praznuje 50 let, takrat je bil precej šokanten. Bog je mrtev, satan živi, je mogoče slišati. Mia Farrow se je iz Mesteca Peyton preselila v grozljivko leta, kar je bil še dodaten šok," je za Radio Slovenija povedal selektor Marcel Štefančič jr.

Rosemary in Guy sta mlad newyorški par, ki pričakuje prvega otroka. Kot mnoge bodoče matere tudi Rosemary mučijo skrbi in občutek zmedenosti. Toda počasi jih izpodriva strahoten sum, da pretirano prijazen ostareli par iz sosednjega stanovanja z Guyem kuje peklensko zaroto proti njej in nerojenemu otroku, so vsebino filma povzeli v Kinodvoru. Film, posnet po istoimenski uspešnici Ire Levina, je prvi hollywoodski film Polanskega in se ponaša kot ena najbolj kanoničnih srhljivk v filmski zgodovini. Dobro uro in pol trajajoča stvaritev je režiserju prinesla nominacijo za oskarja za najboljši scenarij, igralki Ruth Gordon pa kipec za najboljšo stransko vlogo.

Vračanje mrtvecev v preteklost, ki noče umreti
Ob 19.45
sledi film Overlord, ki je v režiji Juliusa Averyja luč sveta - oziroma temo kinodvorane - ugledal letos. V uradni napovedi beremo, da gre za zgodbo dveh Američanov, ki se na Dan D znajdeta za sovražnikovo bojno linijo. "Druga svetovna vojna, mrtveci, ki se vračajo, in preteklost, ki noče umreti," pravi Štefančič o slabo uro in pol trajajočem filmu, ki ga je označil za najbolj slovensko zombijado leta.

Suspiria na ogled še pred LiFFom
Natanko ob 22. uri se začne projekcija Suspirie, ki bo na Noč grozljivk na ogled še pred 29. Ljubljanskim mednarodnim filmskim festivalom. Film z letošnjo letnico v režiji Luce Guadagnina je predelava kultne grozljivke, ki jo je v letu 1977 podpisal Dario Argento in velja za klasiko italijanskega gialla. Guadagnino, ki ga poznamo po filmu Pokliči me po svojem imenu, je dogajanje postavil v Berlin, in sicer prav v leto 1977. Torej v najbolj burno leto Frakcije rdeče armade in leto premiernega predvajanja Argentove Suspirie.

Pod sijoče površje slovite berlinske plesne akademije se zgrinjajo mračne sile. Pogoltnile bodo vse od zlobne ravnateljice Madame Blanc do mlade ambiciozne plesalke Suzy Bannion in žalujočega psihoterapevta. Nekateri bodo podlegli nočni mori. Drugi se bodo končno zbudili, so zapisali v Kinodvoru o tej težko pričakovani filmski predelavi, v kateri igrajo Tilda Swinton, Dakota Johnson, Chloë Grace Moretz, Mia Goth in Jessica Harper.

Obiskovalci projekcij v Kinodvoru se bodo imeli priložnost spremeniti v pošasti (od 16 do 1. ure zjutraj) in prigrizniti "krvave specialitete", Noč grozljivk pa bodo s kratkimi intervencijami na temo filmov na platnu ozaljšali člani ekipe Radia Študent.

Serijski morilec kroži po Dunaju
Ob 1. uri zjutraj bo čas za Pekel (Die Hölle), ki ga je lani posnel oskarjevec Stefan Ruzowitzky, znan po filmu Ponarejevalci. Zgodba se odvija na Dunaju, kjer je na delu okruten, versko blazen serijski morilec, ki zalezuje prostitutke. Mlada turška priseljenka Özge, ki se preživlja kot taksistka, je nekega dne priča grozovitemu umoru, morilec pa je prepričan, da ga je videla.

Avstrijec Ruzowitzky je s tem uro in pol trajajočim filmom prenesel prvine italijanskega gialla, ki mu je dodal feminističen zasuk, na ulice Dunaja. Ob tem je prevetril ustaljeno podobo filmov o serijskih morilcih z razburljivo, eksplozivno mešanico akcije in uganke. Ali kot film opiše Štefančič: "Imamo serijskega morilca, ki si želi, da ne bi nikoli srečal gibanja #MeToo".

Velika stvaritev rosno mladega filmarja
Dve uri kasneje
bodo Kinodvor zavzeli Zlobni mrtveci, ki jih je leta 1981 ustvaril Sam Raimi in se tako s svojim nekdanjim otroškim prijateljem igralcem Bruceom Campbellom pri rosnih dvajsetih zapisal v sam vrh grozljivega panteona. Dogajanje je postavljeno v poletne mesece leta 1979. Skupina prijateljev iz Detroita se odpravi v osamljeno gozdno kočo na obrobju mesteca Morristown v Tennesseeju, da bi tam posneli amaterski film o petih študentih, ki jih obsedejo demoni iz starodavne Knjige mrtvih.

Ta ultrazabavni, ultrakrvavi in ultrakultni film, ki ga je Stephen King označil za "najbolj divje originalno grozljivko leta", velja tako rekoč za prvo šolsko uro in večnega favorita vsakega pravega ljubitelja žanra, so zapisali v Kinodvoru.

Na odročnem otoku ob južnem tečajniku
Noč groze, gorja in gravža bo 15 minut do 5. ure zjutraj zaokrožil film Mrzla koža (Cold Skin), ki ga je lani podpisal Xavier Gens, znan kot član zloglasne druščine novih francoskih ekstremistov. Mrzla koža je slabi dve uri trajajoča kostumska basen o človeški slabosti, s katero se je poklonil grozljivi domišljiji in podvodnemu imaginariju H. P. Lovecrafta, ameriškega pisatelja grozljivk, fantazije in znanstvene fantastike.

Filmsko dogajanje je postavljeno na prag prve svetovne vojne, ko ladja na odročni otok ob južnem tečajniku pripelje mladega moža, da bi tam prevzel delo na vremenski postaji. Ob prihodu na postajo ugotovi, da tam ni ne duha ne sluha o prejšnjem oskrbniku, edini prebivalec otoka je zblazneli brodolomec, ki je bil priča neizrekljivi grozi. Prizorišče dogajanja obdajajo le gozd, skalovje, tišina in neskončno morje, kaj kmalu pa se začne nočiti. V filmu, ki se bo zaključil, ko se bo zunaj že danilo, igrajo Ray Stevenson, David Oakes in Aura Garrido.