Festival bo med 9. in 16. julijem potekal na 14 lokacijah v Pulju, osrednje prizorišče bo znamenita puljska arena. Foto: Puljski filmski festival
Festival bo med 9. in 16. julijem potekal na 14 lokacijah v Pulju, osrednje prizorišče bo znamenita puljska arena. Foto: Puljski filmski festival
false
Narodni heroj Ljiljan Vidić režiserja Ivana Gorana Viteza, hrvaško-srbska komedija, pripoveduje zgodbo mladega pesnika Ljiljana Vidića med drugo svetovno vojno, ko dobi nalogo, da napiše pesem za partizansko skupino, s katero bodo skušali zmagati na NDH-jevem šovu talentov. Nagrada je nastop pred Hitlerjem, s tem pa možnost za njegovo likvidacijo. Foto: Puljski filmski festival
false
Oslobođenje Skopja sta režirala Rade Šerbedžija in Danilo Šerbedžija po istoimenski drami Dušana Jovanovića. Vojna in ljubezenska zgodba med Makedonko in nemškega vojaka med drugo svetovno vojno skozi oči dečka je makedonsko-hrvaško-finsko-britanska koprodukcija. Foto: Puljski filmski festival
false
Program 63. puljskega filmskega festivala so predstavili ravnateljica festivala Gordana Restović, predsednik umetniškega odbora Hrvoje Pukšec, članica umetniškega odbora Tanja Miličić, voditelj scenaristične platforme Pulanko pri Hrvaškem filmskem društvu Uroš Živanović ter nekateri partnerji festivala. Foto: Puljski filmski festival

V nacionalnem programu bodo predvajali 16 celovečercev in 18 kratkih igranih filmov. Selektorji Hrvoje Pukšec, Mike Downey in Tanja Miličić so filme izbrali izmed rekordnih 105 prijavljenih filmov, kar je tudi rezultat razširjene možnosti prijav vseh vrst dolgometražnih filmov in manjšinskih koprodukcij. Festivalski koncept, ki ga uveljavljajo v zadnjih treh letih, je očitno sprejet. "To je jasen znak, da delamo dobro in da hrvaški filmski ustvarjalci vedo, kaj zanje pomeni Puljski filmski festival. Enostavno - Pulj je njihov dom," je povedal Pukšec. Sedem domačih celovečercev je vključenih v tekmovalni del festivala, tri zunaj konkurence, šest bo manjšinskih koprodukcij. Med temi je tudi koprodukcija Houston, imamo problem! slovenskega režiserja Žige Virca.

63. puljski filmski festival bo odprl hrvaški celovečerni film Vse najboljše režiserke Snježane Tribuson, sklenil pa Trampolin režiserke Katarine Zrinke Matijević. Prikazani bodo še filmi Pomutnja režiserke Lane Kosovac, Generacija '68 režiserja Nenada Puhovskega, Ministarstvo ljubavi Pava Marinkovića, Narodni heroj Ljiljan Vidić Ivana Gorana Viteza in S one strane Zrinka Ogreste. Zunaj konkurence bodo prikazali filme Modri kavez Brune Bajić, Život je truba Antonia Nuića in Oslobođenje Skopja režiserjev Radeta in Danila Šerbedžije, ki sta scenarij napisala po istoimenski drami Dušana Jovanovića.

Predpremierno bodo prikazali tudi prvi dve epizodi nove nadaljevanke režiserja Daliborja Matanića Novine, ki bo jeseni predvajana na hrvaški televiziji.

V ospredju ženske filmske ustvarjalke
Z mednarodnim programom želijo predstaviti nove avtorje, poetike in trende ter filme, pri tem pa festival ostaja tudi eden redkih hrvaških festivalov, ki išče in predstavlja filme brez distributerjev za prikazovanje v hrvaških kinematografih. Velik del izbranih filmov iz mednarodnega programa so režirale ženske. Med drugim bodo prikazali francoski film Evolution Lucile Hadžihalilović, grški celovečerec Chevalier v režiji Athine Rachel Tsangari, izraelski Mountain, ki ga je režirala Yaelle Kayam, in irski film Mammal režiserke Rebecce Daly. Napovedujejo tudi francoski film Things To Came režiserke Mie Hansen-Love, ki je dobila srebrnega medveda za režijo na Berlinalu.

Retrospektiva bo posvečena svetovni režiserki Marti Mészáros, prvi režiserki madžarskega filma in prvi ženski, ki je na festivalu v Berlinu prejela zlatega medveda. Ženske filmske moči bodo poudarili tudi na okrogli mizi o ženskah v evropskem in hrvaškem filmu.

Prikazali bodo tudi kolumbijski celovečerec Between Sea and Land režiserja Carlosa del Castilla, ki je dobil nagrado občinstva in posebno nagrado žirije na letošnjem filmskem festivalu Sundance.

Najboljši hrvaški filmi zadnjih 25 let
Pripravili so pregled najboljših filmov iz nedavne hrvaške zgodovine. "Puljski filmski festival se je po 25 letih samostojne filmske proizvodnje na Hrvaškem odločil ugotoviti, kateri so najboljši filmi, nastali v tem času," so napovedali iskanje najboljših hrvaških filmov. Ker sezname najboljših filmov običajno ustvarjajo filmski kritiki, so svoj seznam sestavili s pomočjo širšega kroga filmskih ustvarjalcev. Člane strokovnih združenj, kot so Društvo hrvaških filmskih režiserjev, Hrvaško društvo filmskih delavcev, Hrvaško društvo filmskih kritikov, Hrvaško združenje filmskih snemalcev in Hrvaško združenje producentov, so pozvali h glasovanju. V programu letošnje puljske Kinoteke bodo tako prikazanji filmi Što je Iva snimila 21. listopada 2003.? Tomislava Radića, Nebo sateliti Lukasa Nola, Crnci Gorana Devića in Zvonimirja Jurića, Fine mrtve djevojke Daliborja Matanića, Kosac Zvonimira Jurića, Metastaze Branka Schmidta in Zvizdan Daliborja Matanića.

V izobraževalnem festivalskem programu PULA PROfessional se bodo posvetili scenariju. Festival bo potekal na 14 lokacijah v Pulju, osrednje prizorišče bo znamenita puljska arena.