Letošnji prejemnik nagrade za življenjsko delo je arheolog, etnolog in cineast Naško Križnar (1943). Foto: ZFS
Letošnji prejemnik nagrade za življenjsko delo je arheolog, etnolog in cineast Naško Križnar (1943). Foto: ZFS

Izročili so tudi strokovne nagrade iris za dosežke na področju filmske fotografije v letu 2022 v več kategorijah: celovečerec, kratki film, dokumentarec, študentski film, televizijska serija in glasbeni spot.

Prizadevanja prejemnika nagrade za življenjsko delo Naška Križnarja ob vsestranski pedagoški dejavnosti nadvse pomembno zaznamuje tudi njegova festivalska dejavnost. Slovenijo je povezal s številnimi evropskimi in svetovnimi središči znanstvene vizualne produkcije in festivali etnografskega in antropološkega filma, piše v utemeljitvi.

Križnar je v 60. letih preteklega stoletja deloval v okviru eksperimentalne skupine OHO kot filmski snemalec, režiser, pisec in izvajalec songov, sodelavec publikacij OHO in ustvarjalec topografske poezije. Kot še piše v obrazložitvi nagrade, je s svojimi deli sodeloval na vseh pomembnih festivalih ljubiteljskega filma in prejel številne nagrade.

Etnolog, cineast in publicist Naško Križnar

Združenje filmskih snemalcev Slovenije (ZFS) je podelilo tudi strokovne nagrade. Predselekcijska komisija v sestavi Grega Švabič, Predrag Bambič in Andrej Lupinc je v predizboru izbrala v vsaki kategoriji po tri avdiovizualna dela, ki so bila nominirana za nagrado, vsi člani združenja pa so nato imeli možnost glasovati za nominirance. In kot so sporočili iz združenja, zato pri nagrajencih ni obrazložitev.

Sorodna novica Orkester

V kategoriji celovečernega igranega filma je iris prejel direktor fotografije Simon Tanšek za fotografijo v filmu režiserja Matevža Luzarja Orkester, v kategoriji kratkega igranega filma pa direktor fotografije Jure Černec za delo v filmu Jana Cvitkoviča A ti mene vidiš? Za fotografijo v dokumentarcu Temni pokrov sveta v režiji Amirja Muratovića je bil nagrajen direktor fotografije Rado Likon, za fotografijo v študentskem filmu Daljne njive Filipa Jembriha pa Tadej Vintar. V kategoriji televizijske serije se je veselil Vladan Janković z nagrado za fotografijo v Leninovem parku v režiji Klemena Dvornika, za fotografijo v glasbenem spotu, naslovljenem Manu, pa je bil nagrajen direktor fotografije Tomaž Praunseis.

Tokrat so si posebno omembo prislužili še: študentski film 2030 z direktorico fotografije Majo Štojs, kratki film Odsevi z direktorjem fotografije Vidom Uršičem in dokumentarni film Atlas, pod katerega se kot direktor fotografije podpisuje Juš Premrov. Nagrade so podelili drevi v Slovenski kinoteki.