Avdiodeskripcija oziroma zvočno opisovanje je tehnika, ki televizijske vsebine in s tem tudi film naredi dostopne slepim in slabovidnim. Foto: RTV SLO / Sandi Fišer
Avdiodeskripcija oziroma zvočno opisovanje je tehnika, ki televizijske vsebine in s tem tudi film naredi dostopne slepim in slabovidnim. Foto: RTV SLO / Sandi Fišer
Eno od temeljnih poslanstev RTV Slovenija je izpolnjevanje načela enakih možnosti glede informiranja in dostopnosti vsebin vsem gledalcem, poslušalcem in bralcem, ki jih dosežejo njihovi signali. Foto: RTV SLO / Sandi Fišer

Želimo spodbuditi celotno družbo, jo ozavestiti o tem, da senzorni invalidi, predvsem gluhi in naglušni ter slepi in slabovidni, potrebujejo posebno skrb, da je naša dolžnost uporabljati možnosti, ki nam jih ponuja sodobni razvoj tehnologij, da svet naredimo dostopnejši vsem.

Marko Filli
Druženje se je končalo ob pogovoru in ob okušanju dobrot, ki so jih pripravili slepi in slabovidni iz Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica z Zavodom GOST na Planoti. Foto: RTV SLO / Sandi Fišer
Filmski dan za slepe in slabovidne

Dan se je začel z nagovorom predstavnika Zveze društev slepih in slabovidnih Marka Mikulina in se v sproščenem druženju končal v poznih večernih urah. Na filmskem platnu so se odvrteli kratki igrani film Trst je naš!, romantična komedija Panika in ljubezenska drama Zapelji me, filmske projekcije pa je ob prijetnem moderiranju Maje Šumej in Carmen L. Oven obogatilo tudi druženje z ustvarjalci filmov.

Režiser kratkega igranega filma Trst je naš! Žiga Virc si je za svoj diplomski film na AGRFT-ju izbral temo osvobajanja Trsta, ker sta ga, tako pravi, od nekdaj zanimala dojemanje in interpretacija zgodovine, v filmu pa je želel prikazati pomen zgodovinskega spomina. Bitka za osvoboditev Trsta v filmu ni resnična, temveč zgolj uprizorjena, da bi zgodovino "popravili" oziroma je ne bi pozabili.

Zvočni opis – nov vidik za videče
Na odru Kina Šiška sta romantično komedijo Panika predstavili režiserka in scenaristka Barbara Zemljič in glavna igralka Janja Majzelj. Barbara je spregovorila o sami zasnovi filma, ki je nastal po knjižni predlogi Dese Muck, in o tem, kako premišljeni so vsi dialogi v filmu. Janja Majzelj je odigrala vlogo Vere, ženske, ki jo zgrabi strah, da sta pred njo v življenju le še stagnacija v zakonu in čustvena medlost. Panika je eden najbolj gledanih slovenskih filmov in tako režiserki kot glavni igralki se zdi izjemno, da je doživel premiero tudi v tehniki, prilagojeni slepim in slabovidnim. Obe sta z veseljem spremljali film z zvočnim opisom, pravita, in v njem odkrili tudi kak nov vidik, ki ga je vnesla zvočna opisovalka in interpretka Carmen L. Oven.

Dolgi posnetki in kratki dialogi
Na večerni projekciji smo si lahko ogledali trenutno najbolj vroč slovenski film – kandidata za nominacijo za tujejezičnega oskarja, celovečerno ljubezensko dramo Zapelji me. V njem v glavnih vlogah nastopita Janko Mandić kot Luka in Nina Rakovec kot Ajda. Kot je na filmskem dnevu za slepe in slabovidne povedal režiser in scenarist Marko Šantić, je glavna igralca izbral po dveh krogih avdicij, ker je med njima začutil posebno energijo. S producentom Janezom Pircem sta povedala, da je bilo snemanje naporno, saj se večji del filma odvija v klavnici. To je bilo za snemalno ekipo precej šokantno okolje, na katero so se morali privaditi. Kljub hladnemu okolju pa se med mladima protagonistoma v filmu razvije globlja povezanost. Zelo estetski film, ki temelji na dolgih posnetkih in kratkih dialogih, je zvočno opremila Maja Šumej.

Poslanstvo RTV Slovenija
Generalni direktor RTV Slovenija mag. Marko Filli je v nagovoru pred večerno projekcijo poudaril, da je "poslanstvo RTV Slovenija širiti obzorja kulturnega" in da "želimo z organizacijo dogodkov, kot je Filmski dan za slepe in slabovidne, doseči dva cilja: filmski svet približati slepim in slabovidnim osebam, širši javnosti pa želimo predstaviti posebne tehnike, ki senzornim invalidom omogočajo enakopravnost in integracijo. Želimo spodbuditi celotno družbo, jo ozavestiti o tem, da senzorni invalidi, predvsem gluhi in naglušni ter slepi in slabovidni, potrebujejo posebno skrb, da je naša dolžnost uporabljati možnosti, ki nam jih ponuja sodobni razvoj tehnologij, da svet naredimo dostopnejši vsem."

Zbrane so nagovorili tudi predstavnik Zveze društev slepih in slabovidnih Marko Mikulin, direktor založbe Beletrina Mitja Čander ter pobudnik in začetnik zvočnega opisovanja na RTV Slovenija dr. Marko Prpić, ki je med drugim dejal, da si želi, da bi bilo na televizijskih programih več oddaj, prilagojenih slepim in slabovidnim. Druženje se je končalo ob pogovoru in ob okušanju dobrot, ki so jih pripravili slepi in slabovidni iz Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica z Zavodom GOST na Planoti.

Želimo spodbuditi celotno družbo, jo ozavestiti o tem, da senzorni invalidi, predvsem gluhi in naglušni ter slepi in slabovidni, potrebujejo posebno skrb, da je naša dolžnost uporabljati možnosti, ki nam jih ponuja sodobni razvoj tehnologij, da svet naredimo dostopnejši vsem.

Marko Filli
Filmski dan za slepe in slabovidne