Na današnjem slavnostnem odprtju festivala v Gledališču Tartini bodo režiserju Danisu Tanoviću tudi podelili nagrado za avtorski prispevek k evropskemu filmu. V sredo bo Tanović tudi sodeloval na konferenci 15 let po oskarju za Nikogaršnjo zemljo. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić
Na današnjem slavnostnem odprtju festivala v Gledališču Tartini bodo režiserju Danisu Tanoviću tudi podelili nagrado za avtorski prispevek k evropskemu filmu. V sredo bo Tanović tudi sodeloval na konferenci 15 let po oskarju za Nikogaršnjo zemljo. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić
Pojdi z mano
Slovenske barve bo v tekmovalnem programu zastopal mladinski triler Igorja Šterka Pojdi z mano, ki je na letošnjem Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel nagrado občinstva, nagrado Art kino mreže, nagrado za najboljšo glasbo in ton ter nagrado za posebne dosežke. V soboto ob 18.30, pred zaključno slovesnostjo, bo v Caffe Teatru potekal pogovor s filmsko ekipo in glavnimi igralci. Foto: FSF
Milena Zupančič
Častna gostja zaključnega večera bo Milena Zupančič, ki bo v letošnjemu naboru nagrad nagradi bert za življenjsko delo priključila še nagrado 7. FEMF-ja za igralske dosežke. Foto: Žiga Živulović jr./Bobo
Mediteranski film gostuje v Piranu

Po besedah programske vodje Jelke Stergel je programska orientacija festivala zelo jasna – festival ponuja najvidnejše produkcije in koprodukcije evropskega in sredozemskega območja. V šestih programskih sekcijah se bo do sobote v Gledališču Tartini in Mediadomu Pyrhani zvrstilo 34 celovečernih filmov. V tekmovalnem programu bo na ogled 12 filmov, v fokus postavljajo nemški film, v preostalih programskih sklopih pa bodo predstavljeni novi italijanski film, izbor dokumentarnih filmov, filmov za otroke in mlade ter "mojstri".

Žirija, ki jo sestavljajo Labina Mitevska, Jure Pervanje in Petra Kashmiry, bo podelila tri nagrade – za najboljši film festivala, nagrado Vilka Filača za najboljšega direktorja fotografije in za najboljši prvenec. Na festivalu bodo poleg Danisa Tanovića nagradili tudi Mileno Zupančič, in sicer za igralski prispevek.

Med strahom in ljubeznijo
V tekmovalni del festivala je vključen tudi slovenski mladinski triler Igorja Šterka Pojdi z mano. Srbski film Ime: Dobrica, priimek: neznan režiserja Srdjana Penezića nekakšna pravljica za odrasle, ki skozi lik Dobrice, ki je v življenju preživel marsikaj hudega, a se kljub temu odloči, da bo v ljudeh videl samo dobro, govori o tem, kako lepo je lahko življenje, če ga le znamo uživati. Penezić je za film skupaj z igralcem Slavkom Štimacem, ki bo gost festivala, napisal tudi scenarij.

Hrvaška komedija Ministrstvo ljubezni režiserja in scenarista Pavla Marinkovića se dogaja v času vojne med letoma 1991 in 1995, ko nov državni zakon o družini napove, da bodo vdove padlih borcev, ki zdaj živijo z novimi partnerji, izgubile pravico do pokojnine po pokojnih možeh. Država se sooča z recesijo, zato vlada na vse mogoče načine poskuša znižati javne izdatke, ministrstvo pa ustanovi tajni oddelek, ki naj bi izsledil vse vdove, ki morda kršijo državni zakon.

Bližina v družinskih in prijateljskih odnosih
Album
scenarista in režiserja Mehmeta Cana Mertogluja predstavlja turški par srednjega razreda, ki si prizadeva ohraniti skrivnost, da si je ustvaril družino s pomočjo posvojitve. Drugi turški film v tekmovalnem programu, Blaznost scenarista in režiserja Emina Alperja, prikazuje Carigrad v valu političnega nasilja in ponovno srečanje dveh bratov sredi barakarskega naselja. Zgodbo o bratih prinaša tudi nizozemski film Belgica režiserja Felixa van Groeningena, o temperamentnem Franku in ambicioznem, a neizkušenem Joju, ki postaneta poslovna partnerja pri vodenju bara z odlično glasbo in razvratno zabavo.

Italijanski film Popolni tujci Paola Genoveseja postavlja grenko vprašanje, kako dobro pravzaprav poznamo svoje bližnje. Sedem prijateljev sklene med večerjo odigrati igro, v kateri vsak položi svoj mobilnik na mizo in privoli, da bo razkril vse klice in sporočila kot dokaz, da ničesar ne prikriva. Spovedi Roberta Anda zasnuje nenavadno smrt na srečanju skupine G8, najvplivnejših gospodarstvenikov sveta.

Tako ali drugače vojne zgodbe
Danska režiserka Lisa Ohlin se v filmu Nepremagljiv poda v rehabilitacijski center in tam križa poti Thomasa, ki je na misiji v Afganistanu stopil na mino, ter Sofie, perspektivne baletke Danskega kraljevega baleta, ki pomaga sorodnici okrevati po dolgotrajni bolezni. Rachid Bouchareb, ki je temo starševske zaskrbljenosti glede radikaliziranih otrok že prikazal v filmu London River, se v francosko-belgijsko-alžirski koprodukciji Pot v Carigrad osredotoči na mamo in 20-letno hčer, ta se je iz belgijskega podeželja in skrivnega dvojnega življenja podala na pot v Sirijo, kjer se je pridružila Islamski državi. Poljski film Združene države ljubezni v režiji Tomasza Wasilewskega se vrne na začetek 90. let prejšnjega stoletja, ko se Poljska po letih stagnacije skuša na novo opredeliti, a vse zunanje družbene spremembe ne morejo vplivati na osebna čustva, upe in hrepenenja, ujete med delom, družino in vero, poželenjem in vzdržnostjo.

Filmi, delavnice, pogovori
Med nemškimi filmi je Jelka Strgel izpostavila Popolno blaženost Svena Taddickena, ki predstavlja evropsko tradicijo, kulturo in skrite travme. Med nemškimi filmi bodo še Ko smo sanjali v režiji Andreasa Dresna, Bela senca Noaza Desheja, Jaz in Kaminski Wolfganga Beckerja ter Ljubljeni sestri Dominika Grafa.

Med mojstri bodo na ogled Nedolžni Anne Fontaine, Smrt v Sarajevu Danisa Tanovića, Vrabci Runarja Runarssona, Marguerite Xavierja Giannolija, Kri moje krvi Marca Bellocchia, Ko smo sanjali Andreasa Dresna in Ko imaš 17 let Andreja Techina.

V spremljevalnem programu bodo med drugim pripravili pogovor 15 let po oskarju za Nikogaršnjo zemljo, na katerem bodo sodelovali režiser Tanović ter producenta Čedomir Kolar in Dunja Klemenc. Potekali bosta tudi filmska delavnica Nenada Dizdarevića Igra pred kamero in delavnica s producentko filma Ljubljeni sestri Uschi Reich.

Pripravili bodo še pogovora s Slavkom Štimcem in ekipo filma Ime: Dobrica, priimek: neznan ter z ekipo filma Pojdi z mano. Festival se bo sklenil 8. oktobra s podelitvijo nagrad ter projekcijo dokumentarnega filma Mladi levi: polnost časa v režiji Dejana Batoćanina in koncertom zasedbe Mladi levi.

Mediteranski film gostuje v Piranu