Mednarodno premiero bo z nastopom v tekmovalnem delu festivala doživel tudi nov film Metoda Pevca Estrellita - pesem za domov. Foto: Filmski sklad RS
Mednarodno premiero bo z nastopom v tekmovalnem delu festivala doživel tudi nov film Metoda Pevca Estrellita - pesem za domov. Foto: Filmski sklad RS
Filmski festival v Mannheimu bo gostil 36 filmov iz 30 držav. Foto: Spletna stran festivala

Začel se je 56. priznani nemški filmski festival, ki bo v 11 dneh prikazal 36 filmov iz 30 držav. Festival, na katerem letos pričakujejo okoli 60.000 obiskovalcev, želi z vpeljavo filmske nagrade za televizijske dosežke v Nemčiji spodbuditi in prispevati k boljši kakovosti igranih filmov na televiziji.

Za bolj kakovosten TV-film
Direktor festivala Michael Kötz pravi, da je nagrada znak spodbude odgovornim redaktorjem v televizijskih hišah, ki bijejo nelahki boj proti diktatu gledanosti, kajti prav redaktorjem je treba vlivati pogum, da se zavzemajo za kakovostne filme in se uprejo pritiskom, ki jih diktira gledanost le določenih televizijskih filmov.

Kötz je pri tem izpostavil nemški film Helen, Fred und Ted, ki je že bil nagrajen, a so ga umaknili s sporeda, ker je bila gledanost prenizka. Mannheimski festival se bori za kakovostne filme, ki so predvajani na televizijskem sporedu, a ne dosegajo visoke gledanosti, tako da bodo letos prvič podelili nagrado šestim TV-filmom, ki pa ne bo denarna.

Mednarodna premiera Pevčeve Estrellite
V tekmovalnem delu festivala bo nastopilo 18 filmov iz 18 držav, med njimi pa bo tudi film Estrellita - pesem za domov režiserja Metoda Pevca, ki bo po slovenski premieri na FSF-ju v Portorožu 16. oktobra v Mannheimu doživel mednarodno premiero. Organizatorji festivala pa se bodo s prikazom petih celovečernih filmov Ingmarja Bergmana poklonili letos umrlemu režiserju.