Abramsova filmska predelava Zvezdnih stez v ZDA že privablja v kinematografe, v Sloveniji pa bodo ljubitelji znanstvene fantastike na svoj račun prišli ta teden. Foto:
Abramsova filmska predelava Zvezdnih stez v ZDA že privablja v kinematografe, v Sloveniji pa bodo ljubitelji znanstvene fantastike na svoj račun prišli ta teden. Foto:
Transformerji: Maščevanje padlih (Transformers: Revenge of the Fallen)
Tudi v novih Transformerjih se sredi akcije znajdeta mlada igralca Shia LaBeouf in Megan Fox.
Terminator: Odrešitev (Terminator Salvation)
Zgodba najnovejšega filma iz franšize Terminator se pravzaprav dogaja pred prvimi tremi Terminatorji, piše pa se leto 2018.
Harry Potter
Harry Potter se vrača na platna šestič. Po Polkrvnemu princu pa ga čakata še dva filma, v katerih bo zajeta sedma knjiga J. K. Rowling. Foto: EPA
Možje X na začetku: Wolverine
Možje X tokrat v rsedišče postavljajo Wolverina.
Tom Hanks, Angeli in demoni
Tom Hanks se še enkrat podaja v skrivnosti Dana Browna, tokrat v Angelih in demonih.
Land of the Lost
V glavni vlogi filma Land of the Lost se predstavlja Will Ferrell.

1. Zvezdne steze (Star Trek)
Slovenska premiera: 7. 5. 09
J.J. Abrams si je na novo zamislil eno od najbolj priljubljenih in dolgotrajnih znanstvenofantastičnih franšiz vseh časov. Glede na prve odzive lahko rečemo, da gre vsaj v ZDA za najbolj vroči poletni film pri katerem so sodelovale najbolj vroča podjetja za vizualne učinke (Industrial Light and Magic, Digital Domain, Lola...). Poznavalci pravijo, da je čutiti realizem pri potovanju na izboljšani ladje Enterprise, eksplozivnih vesoljskih bitkah, lovu na stvore in planetarne katastrofe.

2. Transformerji: Maščevanje padlih (Transformers: Revenge of the Fallen)
Slovenska premiera: 25.6.09
Režiser Michael Bay se vrača v drugem delu največje filmske robotovščine do zdaj. Po znanih podatkih se mojstri posebnih učinkov pri ILM in Digital Domain hudo potijo. Videli naj bi kar 60 še kompleksnejših robotov v še bolj domiselnih okoljih. Poleg tega so tri največje akcijske prizore posneli v velikem formatu IMAX (enako kot za Viteza teme), kar pomeni izziv zaradi večje ločljivosti in daljšega časa računalniškega upodabljanja.

3. Terminator: Odrešitev (Terminator Salvation)
Slovenska premiera: 4.6.09
Tudi v tej postapokaliptični zgodbi, ki se narativno dogaja pred prvimi tremi Terminatorji, časovno pa leta 2018, je za večji del vizualnih učinkov poskrbel ILM. Splošni nadzornik vizualnih učinkov Charles Gibson (Pirati s Karibov: Na koncu sveta) je povedal, da je bil režiserjev namen vtkati znanstvenofantastične elemente v tehnično dovršen akcijski film:"Kamera se ves čas premika, podobe so surove in kinetične, tempo je nor. Kreativni izziv bo zakopati učinke v fotografiji in obenem zaščititi naše velike vizualne trenutke... Več let smo čakali na to, da bi videli ta svet, ki je bil v preteklih Terminatorjih le bežno prikazan."

4. Harry Potter in Polkrvni princ (Harry Potter and the Half-Blood Prince)
Slovenska premiera: 16.7.09
Vizualni učinki šestih podjetij med katerimi so Double Negative, MPC, Cinesite in ILM so v šestem filmu videti še bolj zlovešči. Poleg tega bo Harrya, ki odkrije skrivnostno staro knjigo, s katero si pomaga pri razkrivanju Mrlakensteinove temačne preteklosti, mogoče delno videti v stereoskopski 3-D tehniki (25 minut razdeljenimi med otvoritveni in zaključni prizor), vendar samo v dvoranah IMAX.

5. Drag Me to Hell
Režiser Sam Raimi si bo oddahnil od Spider-Mana in se vrnil k svojim žanrskim koreninam. Pričujoča grozljivka o kateri se pozitivno šušlja govori o bančni uslužbenki za posojila (Alison Lohman), ki jo uroči ena od strank, po tem ko ji zavrne podaljšanje plačilnega roka hipoteke. Tippett Studio naj bi izvedel nekaj divjih vizualnih učinkov, čeprav je Raimi omejil računalniške učinke in zgodbo močneje usidral v resničnost, kot pa trilogijo Evil Dead.

6. G.I. Joe: Vzpon kobre (The Rise of Cobra)
Slovenska premiera: 13.8.09
Pod režisersko taktirko Stephena Sommersa (Mumija, Van Helsing) je nastala celovečerna različica (predvsem v ZDA) priljubljenih vojačkov podjetja Hasbro iz osemdesetih. Gre za elitno vojaško enoto, ki se poda na lov za nevarno organizacijo za preprodajo orožja Cobra. Nastopajo Ray Park, Byung-hun Lee, Channing Tatum, Rachel Nichols, Marlon Wayans, Dennis Quaid, Sienna Miller, Christopher Eccleston in Joseph Gordon-Levitt. Za divje učinke skrbijo Digital Domain, MPC, Framestore, CIS in CafeFX.

7. G-Force
Slovenska premiera: 13.8.09
Režiserski prvenec z oskarjem nagrajenega strokovnjaka za vizualne učinke Hoyta Yeatmana (Mogočni Joe Young, Brezno, Zvezdne steze: Film, E.T. Vesoljček, Iztrebljevalec). Gre za zmes igranega filma in računalniške animacije v produkciji Jerrya Bruckheimerja in govori o elitni skupini posebej izurjenih morskih prašičkov, ki se z edinstveno strategijo in nano tehnologijo borijo proti globalnem uničenju. Za vizualne učinke je poskrbel Sony Pictures Imageworks, poznavalci pa pravijo, da ne gre za običajen Disneyev družinski film, temveč divji Bruckheimerjev akcijoner. Film bo na voljo tudi v digitalni stereoskopski 3-D različici.

8. Možje X na začetku: Wolverine (X-Men Origins: Wolverine)
Slovenska premiera: 30.4.09
V tem filmu izvemo od kod se med drugimi poznata Wolverine (Hugh Jackman) in Victor Creed (Liev Schreiber), ki kasneje (ko ga srečamo v prvem filmu Možje X) postane Sabretooth. Za "mutantske" posebne učinke, ki so povečini manjkali v nedavno na splet spolzeli delavni kopiji, so poskrbeli Hydraulx, Cinesite in Rising Sun Pictures.

9. Angeli in demoni (Angels & Demons)
Slovenska premiera: 14.5.09
Režiser Ron Howard in Tom Hanks se vračata z novo priredbo knjige Dana Browna (ki se dogaja pred Da Vincijevo šifro) v kateri profesor Robert Langdon razkrije teroristično zaroto tajne organizacije uničiti Vatikan. Howard nadaljuje v bolj naravnem slogu v duhu Frosta Nixona saj naj bi imela ta različica hitrejši tempo in manj spoštovanja do literarne predloge. Vizualni učinki so delo podjetij CIS Vancouver, Double Negative, MPC in The Senate.

10. Dežela izgubljencev (Land of the Lost)
Slovenska premiera: 30.7.09
Priredba ameriške istoimenske TV nanizanke iz sedemdesetih avtorjev Sida & Martya Kroffta, ki sta napisala scenarij tudi za celovečerec. Na režiserskem stolčku sedi Brad Silberling (Lemony Snickett: Zaporedje nesrečnih dogodkov, Casper), v glavni vlogi pa nastopa Will Ferrell doktor paleontologije Rick Marshall, ki ga posrka v časovni vrtinec in se znajde v alternativnem vesolju z dinozavrni in ostalimi računalniško ustvarjenimi stvori podjeja Rhythm & Hues. Pridružita se mu še asistentka Holly (Anna Friel) in strokovnjak za preživetje v divjini Will Stanton (Danny McBride).
Uroš Šetina