Projekcije se bodo začenjale ob devetih zvečer, ko je proti koncu avgusta zunaj že temno. Foto: Kinodvor/Domen Pal
Projekcije se bodo začenjale ob devetih zvečer, ko je proti koncu avgusta zunaj že temno. Foto: Kinodvor/Domen Pal
Z Letnim kinom na Kongresnem trgu se Kinodvor že peto leto zapored postavlja ob bok primerljivim projektom v evropskih mestih: Locarnu, Dunaju, Parizu, Londonu in Bologni. Foto: Kinodvor

Brezplačno prireditev Kinodvor pripravlja v poklon pomembnim obletnicam v zgodovini filma in mesta, v znamenju desetletnice delovanja mestnega kina pa bo letos bogatejša za dodaten, četrti večer.

Prvi slovenski igrani celovečerec Štefki Drolc v slovo
Letni kino na Kongresnem trgu bo v ponedeljek, 27. avgusta, krstila slavnostna projekcija klasike Franceta Štiglica Na svoji zemlji – večer bo posvečen Štefki Drolc, pred kratkim umrli gledališki in filmski igralki ter častni meščanki Ljubljane, dogajanje pa bo tudi pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ob 70-letnici prvega slovenskega zvočnega celovečernega igranega filma.

Po zgodnji klasiki jugoslovanskega vojnega filma Dolina miru, ki jo je Kinodvor ob navzočnosti igralcev Tuga Štiglica in Eveline Wohlfeiler predstavil pred dvema letoma, se na Kongresni trg tako spet vrača France Štiglic. V epopeji o narodnoosvobodilnem boju Na svoji zemlji so nastopili naturščiki in slovenski gledališki igralci v svojih prvih filmskih vlogah, leta 1949 pa se je kot prvi slovenski film predstavil na festivalu v Cannesu.

Ena najbolj čaščenih filmskih stvaritev v zgodovini
V torek, 28. avgusta, bo na ogled prelomna in preroška vesoljska epopeja Stanleyja Kubricka 2001: Odiseja v vesolju, ki velja za enega najvplivnejših in večno provokativnih filmov vseh časov. Osupljiva mojstrovina znanstvene fantastike na filmu in pionirskih posebnih učinkov, ki jo morate videti na velikem platnu, letos praznuje 50-letnico. Filmski kritik Matic Majcen ji je letos posvetil tudi knjigo.

Prihaja Bergmanova jesen
S projekcijo filma Poletje z Moniko v sredo, 29. avgusta, se tudi Ljubljana pridružuje praznovanju svetovnega jubileja, stoletnice rojstva švedskega filmskega mojstra Ingmarja Bergmana. Nadvse čutna in hkrati pretresljiva zgodba o mladi ljubezni, pritiskih spolnih vlog in stiski delavskega razreda v Stockholmu, s Harriet Andersson v prvi izmed številnih Bergmanovih vlog, velja za zgodnjo mojstrovino in enega vplivnejših filmov velikega cineasta. V pričakovanju jesenske kinotečne retrospektive Ingmarja Bergmana bo film prikazan v sodelovanju s Slovensko kinoteko.

Leto, ko se je pisala (tudi) zgodovina rokenrola
Letni kino na Kongresnem trgu se bo v četrtek, 30. avgusta, sklenil v glasnem duhu simboličnega leta kontrakulture: 1968. V filmu Monterey Pop je pionir neposrednega filma D. A. Pennebaker ovekovečil legendarne trenutke glasbene zgodovine s slovitega kalifornijskega festivala na samem začetku prelomnega "poletja ljubezni": od razbijanja kitare Peta Townshenda, kitarista in pevca skupine The Who, do Jimija Hendrixa, ki med pesmijo Wild Thing svojo kitaro na odru zažiga.

Z Letnim kinom na Kongresnem trgu se Kinodvor že peto leto zapored postavlja ob bok primerljivim projektom v evropskih mestih: Locarnu, Dunaju, Parizu, Londonu in Bologni. Brezplačne filmske predstave na Kongresnem trgu se začnejo ob 21. uri, tudi ob morebitnem dežju. Filmi so predvajani v izvornem jeziku s slovenskimi podnapisi. Filmi, katerih jezik ni angleški, so podnaslovljeni tudi v angleščini.