Slovenski filmski arhiv pri Arhivu Republike Slovenije hrani tudi filmske trakove prvega slovenskega dolgometražnega filma V kraljestvu Zlatoroga. Foto: Arhiv Republike Slovenije
Slovenski filmski arhiv pri Arhivu Republike Slovenije hrani tudi filmske trakove prvega slovenskega dolgometražnega filma V kraljestvu Zlatoroga. Foto: Arhiv Republike Slovenije
Študent, železar in gornik na poti srečajo gozdarje, kosce, oglarje in čedno pastirico. Vsako srečanje ujame kamera in tako predstavi delo, ki ga opravljajo ljudje v gorah. Foto: Arhiv Republike Slovenije
80 let filma V kraljestvu zlatoroga

V spomin na krstno projekcijo filma V kraljestvu Zlatoroga, ki je bila pred natanko 80 leti ob isti uri v isti dvorani, so v Grand hotelu Union pripravili projekcijo tega prvega slovenskega celovečernega igranega filma, ki je bila posvečena tudi 80-letnici slovenskega igranega celovečerca, so sporočili iz Infofilma.

Film V kraljestvu Zlatoroga je nastal v produkciji Turistovskega kluba Skala po scenariju Juša Kozaka, režiser, snemalec in montažer pa je bil Janko Ravnik. V filmu so nastopili Miha Potočnik, Joža Čop, Herbert Drofenik, Manica Sodja in kmetje, oglarji, sirarji ter drugi prebivalci Pokljuke in Triglavskega pogorja.

V kraljestvu Zlatoroga je bil posnet v črno-beli tehniki na 35-milimetrskem filmskem traku, ki so ga člani fotografske sekcije Turistovskega kluba Skala sami razvili in obdelali. Film je bil nem in je imel glasbeno spremljavo. Tako kot na premieri bodo tudi tokrat film, ki so ga takrat označevali kot "prvi jugoslovanski alpinski film" in je bil velika uspešnica, predvajali ob glasbeni spremljavi.

Dramaturški lok v filmu ne obstaja
Vsebina je preprosta, prej gorniško-izobraževalna kot filmsko dramatična. Predstavniki treh stanov - študent, železar in gornik - se odpravijo v gore "v kraljestvo Zlatoroga", k vrhu Triglava. Spotoma srečajo gozdarje, kosce, oglarje in čedno pastirico. Vsako srečanje ujame kamera in tako predstavi delo, ki ga opravljajo ljudje v gorah. Po vzponu na Triglav se vrnejo v dolino na bohinjski strani, od koder gredo na Bled, kjer se razidejo.

Film je ob nastanku doživel velik uspeh pri občinstvu, kar je bilo razvidno tudi iz prihodka, s katerim so člani kluba Skala zgradili planinski dom na Rjavi skali na Voglu. Med vojno je dom pogorel, danes pa na njegovem mestu stoji Ski hotel. Filmska kritika je tedaj filmu očitala amaterizem, kar pravzaprav drži, saj so ustvarjalci film posneli ljubiteljsko.

Pošta Slovenije je 80-letnico nastanka prvega slovenskega celovečernega igranega filma zaznamovala z izdajo znamke z motivom iz filma V kraljestvu Zlatoroga. Na sliki sta režiser in montažer filma Janko Ravnik ter eden od glavnih igralcev, Herbert Drofenik, ki je v filmu igral gornika. Znamko je oblikoval Matjaž Učakar. Njena vrednost je 0,44 evra.

80 let filma V kraljestvu zlatoroga