V 13. poskusu se je 79-letni britanski režiser razveselil druge zlate palme. Foto: EPA
V 13. poskusu se je 79-letni britanski režiser razveselil druge zlate palme. Foto: EPA
false
Ekipa filma Jaz, David Blake na premieri v Cannesu. Foto: EPA
false
Kanadski režiser Xavier Dolan nadaljuje svoje zbiranje nagrad, tokrat je domov odnesel granx prix žirije. Foto: EPA

Nagrado žirije je prejel film American Honey režiserke Andree Arnold, nagrado za najboljšo režijo pa sta prejela Romun Cristian Mungiu za film Bacalaureat in Olivier Assayas za film Personal Shopper.

Nagrado za najboljši scenarij je prejel iranski scenarist in režiser Ashgar Farhadi za film The Salesman (Forushande), za glavno žensko vlogo je bila nagrajena Jaclyn Jose v filmu Philippines, za moško vlogo pa Shabab Hosseini v filmu The Salesman.

Častno zlato palmo za življenjsko delo je letos prejel igralec Jean-Pierre Leaud.

Žirija pod vodstvom avstralskega režiserja Georgea Millerja, v njej so bile igralke Kirsten Dunst, Vanessa Paradis in Valeria Golino, iranska producentka Katajun Šahabi, igralca Mads Mikkelsen in Donald Sutherland ter režiserja Laszlo Nemes in Arnaud Desplechin, je v tekmovalni sekciji izbirala med 21 filmi.

Loach požrl besede o upokojitvi
Loach se je zlate palme veselil že leta 2006, in sicer za film Veter, ki trese ječmen. Pred dvema letoma je zatrjeval, da se podaja v pokoj, a mu ustvarjalna žilica ni dala miru in rezultat je zmagovalni film, ki mu je prinesel drugo zlato palmo v Cannesu, kjer se je letos sicer za nagrado potegoval skupno 13-ič.

"Živimo v svetu, ki se je v tem trenutku znašel na nevarni točki. Smo v primežu nevarnih varčevalnih projektov, ki jih poganjajo ideje neoliberalizma, ki so nas pripeljale blizu katastrofi," je ob prejemu nagrade po poročanju STA dejal Loach. "Drugačen svet je možen in tudi potreben," je dodal.

Naslovni lik filma je starejši delavec, ki mu po srčnem napadu odrečejo pravico do socialne podpore, zasebno podjetje za podajanje mnenj o zdravstvenem stanju pa ga oceni kot sposobnega za vrnitev na delo. Blake nato pade v kafkovski labirint birokracije, v katerem si poskuša izboriti svoj prav, ob tem pa vse bolj spoznava, da o usodi majhnih ljudi odloča nevidna, avtomatizirana roka velikega Drugega, ne pa ljudje, ki bi jih dejansko zanimalo poslušati o njihovi stiski.

Nagrade v sekciji Un certain regard
Že v soboto so podelili nagrade v sekciji Un certain regard: za najboljši film so razglasili finsko dramo Najsrečnejši dan v življenju Ollija Mäkija (The Happiest Day in the Life of Olli Mäki). Pod film, ki je v konkurenci pometel z bolj zvenečimi režiserji, kot je Kore-ada Hirokazu, se podpisuje novo ime v režiserskem svetu: Finec Juho Kuosmanen. Film predstavlja zgodbo o boksarju Olliju Mäkiju in njegovem boju za naslov svetovnega prvaka v lahki kategoriji leta 1962, poroča britanski Guardian.

Žirijo je najbolj prepričal japonski triler Harmonikum, nagrade pa so prejeli še animirani film The Red Turtle (posebna nagrada žirije), Matt Ross pa je prejel nagrado za najboljšega režiserja za režijo filma Captain Fantastic.

Letošnjo žirijo v tej sekciji je vodila švicarska igralka Marthe Keller, v njej pa so bili še Jessica Hausner, Ruben Őstland, Diego Luna in Celine Sallette. Lani je glavno nagrado v sekciji Un certain regard osvojila islandska drama Ovna.