Igralec Jean Dujardin, producent Thomas Langmann in režiser Thomas Hazanavicius - vsi ustvarjalci Umetnika, vsi nagrajeni z baftami. Foto: EPA
Igralec Jean Dujardin, producent Thomas Langmann in režiser Thomas Hazanavicius - vsi ustvarjalci Umetnika, vsi nagrajeni z baftami. Foto: EPA
Meryl Streep je med potjo na oder po nagrado izgubila čevelj in se nato pošalila na svoj račun. Foto: EPA

Med njimi so bile tudi nagrada za najboljši film, najboljšo režijo in najboljšega igralca Jeana Dujardina.

Režiser Umetnika Michel Hazanavicius je slavil še v kategoriji za najboljši izvirni scenarij in se v zahvalnem govoru pošalil: "Nekateri ljudje so mislili, da glede na to, da v filmu dialogov ni, tudi scenarija ni; tako da ste Britanci zelo bistri."

Celoten seznam nominirancev in nagrajencev najdete tukaj.
Umetnik je zgodba o zvezdniku nemega filma Georgeu Valentinu, čigar kariero s prihodom zvočnih filmov povozi čas, hkrati pa ga zasenči njegova simpatija Peppy Miller, ki jo v filmu igra Hazanaviciusova žena Berenice Bejo.

Ta je na baftah ostala praznih rok, saj je nagrado za najboljšo igralko dobila Meryl Streep za naslovno vlogo v biografskem filmu o Margaret Thatcher, Železna lady. Omenjeni film je bil nagrajen tudi za ličenje in pričesko.

Film Umetnik, ki z desetimi nominacijami velja za favorita tudi na podelitvi oskarjev, ki bo v Hollywoodu 26. februarja, je dobil še nagrade za izvirno glasbo, fotografijo in kostumografijo.

Octavia Spencer je v kategoriji najboljše stranske igralke poleg drugih tekmic "premagala" soigralko iz Služkinj Jessico Chastain, med moškimi pa je bil za najboljšo stransko vlogo nagrajen 82-letni Christopher Plummer, ki je v drami Begginers upodobil ostarelega moškega, ki po ženini smrti razkrije, da je gej. V imenu kanadske igralske legende je na podelitvi, ki jo je vodil komik Stephen Fry, bafto prevzela podeljevalka Helena Bonham Carter.

Vohunski triler Tinker Tailor Soldier Spy, v katerem v glavni vlogi nastopa Gary Oldman, je šel v boj za nagrade z 11 nominacijami (le eno manj kot Umetnik), dobil pa le dve bafti: za najboljši britanski film in za prirejeni scenarij.

3D-pustolovski film Hugo Martina Scorseseja je slavil le v dveh tehničnih kategorijah, je pa 69-letni režiser, avtor klasik, kot so Taksist, Pobesneli bik, Dobri fantje in Dvojna igra, dobil poseben poklon britanske filmske akademije. 72-letni John Hurt je dobil bafto za izjemen prispevek britanskemu filmu.

Fotografije z rdeče preproge in s prihodov na zabavo po podelitvi baft si oglejte v galeriji spodaj.