56-letna angleška igralka Charlotte Lewis po odločitvi sodišča v Parizu. Foto: Reuters
56-letna angleška igralka Charlotte Lewis po odločitvi sodišča v Parizu. Foto: Reuters

Francosko sodišče je francosko-poljskega režiserja Romana Polanskega oprostilo obrekovanja britanske igralke Charlotte Lewis, potem ko ga je ta obtožila, da jo je posilil, ko je bila najstnica. Polanski je v odzivu na njene obtožbe v intervjuju leta 2019 te označil za odvratno laž. "Mislim, da je to žalosten dan ne le za ženske, ampak tudi za moške. Ne vem, kaj naj še rečem. Vseeno se bomo pritožili, tako da zadeve še ni konec. Žal mi je le za mojo družino. Minilo je 14 let, vendar sem ponosna nase, da sem s svojim odličnim odvetnikom in pravno ekipo, ki je odlična in tako profesionalna, ter podporo novinarjev in dobrih prijateljev vztrajala pri tem," je za Reuters dejala Lewis.

Sorodna novica Roman Polanski o obtožbi posilstva: zanj je "stvar končana"

Novi sodni primer proti Polanskemu iz leta 2010
Lewis je marca na sodišču v Parizu povedala, da je postala žrtev "kampanje blatenja", ki ji je "skoraj uničila" življenje, potem ko je spregovorila o zlorabah, ki so se zgodile v 80. letih preteklega stoletja. "Posilil me je," je poudarila 56-letna igralka in pojasnila, da je potrebovala čas, da je lahko poimenovala dogodek v Parizu, ko je bila stara 16 let. Marčevske obravnave se 90-letni filmski ustvarjalec ni udeležil. Lewis je leta 2010 Polanskega obtožila, da jo je kot 16-letnico leta 1983 v Parizu zlorabil na "najhujši mogoči način", potem ko je odpotovala na snemanje filma. Leta 1986 je namreč igrala v njegovem filmu Pirati.

V Franciji rojeni filmski ustvarjalec je v pogovoru za revijo Paris Match leta 2019 odvrnil, da gre za "odvratno laž". Po pisanju AFP-ja je izvlekel izvod članka iz leta 1999 v nekdanjem britanskem tabloidnem časopisu News of the World in v njem citiral igralko, ki naj bi dejala: "Želela sem si biti njegova ljubica."

Sorodna novica Polanskega spolnega nadlegovanja obtožila domnevna tretja žrtev

Vprašanje je bilo zgolj, ali je Polanski obrekoval igralko
Lewis, ki trdi, da njene besede v intervjuju niso bile točno povzete, je vložila pritožbo zaradi obrekovanja, s čimer je režiser po francoski zakonodaji avtomatično obtožen. Pariško sodišče tako danes ni odločalo o tem, ali je šlo za posilstvo, temveč o tem, ali je Polanski v intervjuju za Paris Match obrekoval igralko.

Polanski, ki se je podpisal pod filmske uspešnice, kot so Rosemaryjin otrok, Kitajska četrt, Podnajemnik, Deklica in smrt ter Pisatelj, se sicer spoprijema z več drugimi obtožbami spolnega nasilja. Med drugim zoper njega v ZDA že več kot 40 let poteka sodni postopek zaradi spolne zlorabe takrat 13-letne Samanthe Geimer, ki je zdaj stara 60 let. Polanski je sicer priznal nedovoljen spolni odnos z mladoletnico, a pred izrekom sodbe pobegnil v Evropo. Od takrat večinoma živi v Franciji in se izogiba državam, ki imajo z ZDA sklenjen sporazum o izročitvi.