V tretji sezoni Hiše iz kart epizodno vlogo dobita tudi članici skupine Pussy Riot, ki nato svoje povesta v obraz ruskemu predsedniku
V tretji sezoni Hiše iz kart epizodno vlogo dobita tudi članici skupine Pussy Riot, ki nato svoje povesta v obraz ruskemu predsedniku "Viktorju Petrovu" (kot mu je ime v seriji). Foto: Reuters
Serija Montauk bo "ljubezensko pismo osemdesetim," napovedujejo – pri Netflixu očitno razumejo zeitgeist. Foto: Reuters

Hiša iz kart, ki bo v zgodovino za vedno vpisana kot prva samo prek spleta predvajana serija, ki je dobila nagrado emmy (leta 2013), je dobila zeleno luč za nadaljevanje v četrto sezono. "Za menoj bo ostala zapuščina," so svojega protagonista citirali na Twitterju, in dodali #Underwood2016.

Serija, v kateri Kevin Spacey igra pretkanega, zahrbtnega kongresnika (in nato predsednika) Francisa Underwooda, je bila ena tistih, ki je vpeljala nov trend gledanja televizije na dušek: Netflix vsako sezono na spletu objavi v celoti, vseh 12 ali 13 enournih epizod naenkrat. Po zaslugi politične drame, ki je nastala po predlogi istoimenske knjige in BBC-jeve miniserije, je občutno poskočilo tudi število Netflixovih naročnikov.

Ko Dosjeji X srečajo Stephena Kinga?
Obenem pa Netflixovi mlini meljejo dalje: v letu 2016 lahko pričakujemo tudi premiero njihove nove izvirne serije Montauk. Drama, ki bo postavljena v Montauk na Long Islandu v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, se začne z izginotjem majhnega dečka: zdi se, kot da se je udrl v zemljo. "Ko prijatelji, družina in policija iščejo odgovore, se zapletejo v skrivnost, ki ima opraviti z zaupnimi vladnimi poskusi, srhljivimi nadnaravnimi silami in zelo nenavadno majhno deklico."

Prva sezona Montauka bo imela osem enournih epizod, kot scenarista in režiserja pa jo ustvarjata brata Matt in Ross Duffer. (Dufferjeva sta nedavno končala snemanje svojega prvega celovečerca, grozljivke Hidden, v kateri igra Alexander Skarsgård).

Podjetje, ki poleg Hiše iz kart producira tudi zaporniško dramo Orange Is the New Black, je svojo strategijo za večanje naročnikov zasidralo okrog razvijanja lastnih serij. Konkurenca se namreč zaostruje: HBO bo še ta mesec ponudil samostojen spletni "kanal", kar pomeni, da se bo dalo tako gledati že premiero nove sezone Igre prestolov.