V izložbah lokalov po New Jerseyju, ki so ga Sopranovi vpisali v televizijsko zgodovino, so vzklili
V izložbah lokalov po New Jerseyju, ki so ga Sopranovi vpisali v televizijsko zgodovino, so vzklili "aranžmaji" v spomin na v sredo umrlega igralca. Foto: Reuters
Ljudje so rože in cvetje začeli puščati tudi pred igralčevim domom v New Yorku. Foto: Reuters
Na poslednji dan svojega življenja je Gandolfini menda med drugim obiskal Vatikan. Foto: Reuters

Igralec, ki se je zgrudil v kopalnici svoje hotelske sobe v Rimu (našel ga je 13-letni sin Michael), je bil nato ob pol enajstih zvečer prepeljan v bolnišnico Policlinico Umberto I.

Claudio Modini je za tiskovno agencijo Reuters potrdil, da so bili poskusi oživljanja bolnika v rešilnem avtomobilu in nato še v bolnišnici neuspešni; že ob prihodu v bolnišnico naj bi bil mrtev: "Oživljanje, vključno z masažo srca, je trajalo 40 minut, potem pa je bil James, ker nismo zaznali nobene dejavnosti, razglašen za mrtvega."

Obdukcija potrdila predvidevanja
Italijanski zakon narekuje, da je treba obdukcijo opraviti v 24 urah po prihodu trupla v mrtvašnico. Igralčev prijatelj Michael Kobold je za medije že potrdil, da je obdukcija potrdila hipotezo, da je bil za igralca usoden infarkt. "Jim je bil srečen, zdrav, res mu je šlo dobro," je Kobold izjavil za CNN. "Na počitnicah je bil s svojim sinom. Doma ima osemmesečno hčerko. Vse je teklo gladko. Nazadnje sva govorila na očetovski dan."

Častni gost sicilskega festivala
Igralec se je v Rimu ustavil na poti v Taormino na Siciliji, kjer bi moral na tamkajšnjem filmskem festivalu dobiti častno nagrado ter se z Mariso Tomei udeležiti okrogle mize o ameriškem filmu. Organizatorja festivala Mario Sesti in Tiziana Rocca sta v izjavi za javnost že sporočila, da sta "globoko užaloščena" zaradi Gandolfinijeve smrti. "Z njim sva govorila le nekaj ur prej in nagrade ter potovanja v Italijo je bil zelo vesel."

"Bil je ameriški igralec, ki je bil zaradi svoje osebnosti, polne nasprotij, ambicij, bolečine in humorja, najprimernejši za upodabljanje italijansko-ameriških likov. Bil je obraz zlate dobe televizije, a tudi izjemen filmski igralec." Festival v Taormini bo seveda pripravil nekakšen poklon "karieri in nadarjenosti" umrlega igralca.

Hollywood žaluje
Iz Hollywooda medtem še naprej prihajajo izrazi sožalja in slavospevi pokojniku. Kathryn Bigelow, ki je Gandolfinija režirala v političnem trilerju 00:30 - Tajna misija, je po lastnih besedah zaradi novice "obupana". "James je premogel neverjeten talent in še neverjetnejšega duha. Večno bom hvaležna za čast, da sem lahko sodelovala z njim; spomine bom za vedno hranila v srcu," je izjavila.

Brad Pitt, ki je z Gandolfinijem nastopil v nič manj kot treh filmih - True Romance, komediji Mehičanka in nato lani še v trilerju Ubij jih nežno - se kolega spominja kot "divjega igralca", sam pa je "ob izgubi obupan".

Edie Falco, ki je v Sopranovih igrala Tonyjevo ženo Carmelo, si ga bo zapomnila kot "moža, ki je premogel velikansko globino in občutljivost". "Ob Jimovi smrti sem šokirana in obupana," je izjavila.

Še ga bomo lahko videli
Nazadnje je igralec za HBO snemal nadaljevanko Criminal Justice, za prihodnje leto pa sta napovedana tudi dva filma, v katerih je nastopil, komedija Enough Said in kriminalka Animal Rescue.