Gandolfinija so zanimale izkušnje vojnih veteranov in kakšen vpliv imajo te na njihovo nadaljne življenje. Foto: EPA
Gandolfinija so zanimale izkušnje vojnih veteranov in kakšen vpliv imajo te na njihovo nadaljne življenje. Foto: EPA
James Gandolfini je osem let upodabljal mafijskega šefa Tonyja Soprana. Foto: Reuters

Film Alive Day Memories: Home from Iraq bodo predvajali 9. septembra, v njem pa bo mogoče videti intervjuje, ki jih je Gandolfini opravil z desetimi ameriškimi vojaki, ki so zaupali svoje grozljive izkušnje z bojišča. Dokumentarec, pri katerem je Gandolfini sodeloval kot izvršni producent, je prvi film, ki je nastal pod okriljem igralčeve produkcijske hiše Attaboy Films.

Koliko pripadnosti lastni državi je še ostalo?
Naslov filma so si sposodili pri frazi, ki so jo pogosto uporabili ameriški vojni veterani in se pri tem nanašali na dan, ko so komaj preživeli poškodbo iz boja, zaradi katere še danes nosijo hujše posledice. 45-letni igralec je skupaj z ostalo ekipo dokumentarec posnel na podlagi intervjujev, ki so jih v studiu opravili na začetku leta z vojnimi veterani. Te so povprašali predvsem o njihovih občutkih o svoji prihodnosti, poškodbah oziroma njihovih posledicah in njihovi predanosti ZDA.

Serija Sopranovi se je sklenila v osmem letu predvajanja, zadnja epizoda pa je med oboževalci serije povzročila pravo razburjenje, saj je na koncu namignila, da Tonyja in njegovo ženo ubijejo, a se je "sredi prizora" zaključila s praznim zaslonom in tako gledalcem pustila, da si zamislijo svoj konec.

Sicer pa naj bi Gandolfini v prihodnosti zaigral v portretu Ernesta Hemingwayja, zgodbi, ki se osredotoča na pisateljevo romanco z vojno dopisnico Martho Gellhorn, ki je postala tudi njegova tretja žena. Lani je igralec nastopil v novi različici filma All the King's Men, ki pa je naletela na precej negativen odziv tako pri kritikih kot pri gledalcih.