"Naš cilj je bolje zastopati raznolikost v naši deželi. In to je treba začeti zgodaj. To pomeni ustanavljanje srednješolskih programov, ki bodo mlade učili o montaži, kamerah, zvoku in kariernih priložnostih, ki jih ponuja zabavna industrija. To pomeni pripravništva, ki vodijo do dobro plačanih služb. To pomeni razumeti, da smo v tem vsi skupaj," je v izjavo za javnost zapisal George Clooney. Foto: AP

Program filmske vzgoje Roybal School of Film and Television Production bo že od jeseni v lokalnem učnem centru Edward R. Roybal dostopen za učence, stare od 14 do 16 let. Načrtujejo še, da bi projekt razširili tudi na otroke drugih starosti in po več javnih šolah v Los Angelesu.

Radi bi imeli bolj raznolike ekipe, a preprosto ni dovolj izučenih ljudi na razpolago.

Grant Heslov, filmski producent

"Naš cilj je boljši razmislek o raznolikosti naše države. To pomeni začeti zgodaj in oblikovati programe za srednje šole, ki vključujejo poučevanje o kamerah, postprodukciji ter vizualnih in zvočnih učinkih, hkrati pa predstavljajo karierne priložnosti, ki jih omogoča filmska industrija," je dejal Clooney. Ob koncu programa bodo sodelujoči pridobili dokazilo o uspehu, ki jih bo lahko vodilo do dobro plačanih služb.

Clooney in drugi igralci – poleg že omenjenih sta tu še Eva Longoria in Mindy Kaling – bodo pri projektu sodelovali kot svetovalci, pokrili pa bodo tudi 20 odstotkov predvidenega proračuna za program, ki bo znašal sedem milijonov dolarjev.

Slavni ambasadorji programa, med katerimi je tudi Kerry Washington, bodo krili 20 odstotkov njegovih stroškov. Foto: AP
Slavni ambasadorji programa, med katerimi je tudi Kerry Washington, bodo krili 20 odstotkov njegovih stroškov. Foto: AP

Nov filmski program sledi podobni pobudi o glasbeni vzgoji v losangeleških srednjih šolah, ki sta jo pretekli teden zagnala producenta Dr. Dre in Jimmy Iovine. S takšnimi projekti želijo v boljšo prihodnost usmeriti učence javnih šol, med katerimi prevladujejo mladi afriškega ali latinskoameriškega rodu.

Že nekaj let tudi delavci v industriji opozarjajo na pomanjkanje rasne raznolikosti pred in za kamero, kar je še posebej odmevalo leta 2015 ob podelitvi oskarjev, ko je javnost glasno opozorila, da nagrade leto za letom prejemajo oziroma so zanje nominirani predvsem ustvarjalci bele polti.

Pozitivne spremembe je nakazalo aprilsko poročilo, ki je pokazalo, da se je delež žensk in predstavnikov manjšin v filmski industriji proporcionalno povečal. Hkrati je poročilo razkrilo, da režiserke in režiserji, ki so pripadniki etničnih manjšin, za svoje filme še vedno prejmejo manj sredstev, prav tako je v filmih v filmih premalo Latinskoameričanov.