Filmski režiser George Lucas je najbolj znan kot ustvarjalec epske sage Vojna zvezd in trilogije o Indiani Jonesu. Foto: EPA
Filmski režiser George Lucas je najbolj znan kot ustvarjalec epske sage Vojna zvezd in trilogije o Indiani Jonesu. Foto: EPA

Franšiza, ki jo je leta 1977 v galaksijo poslal George Lucas, je bila nekaj časa na majavih tleh. Produkcijska hiša 20th Century Fox se je namreč ustrašila, da bo predtrilogija odgnala oboževalce Vojne zvezd. Skrbelo jih je usmerjanje pogleda v deškega Anakina Skywalkerja.

Tako razlaga Lucas v novi knjigi z naslovom The Star Wars Archives: 1999–2005, ki je izšla pri založbi Taschen.

Ko je Lucas sprva povedal producentom s Foxa, da pripravlja zgodbo o tem, kako je Anakin postal Darth Vader, so bili navdušeni kot vsi drugi. Potem jim je rekel, da bo Anakin v prvem filmu star deset let.

"Uničil boš franšizo, vse boš uničil!" so ga opozarjali, poroča spletni portal NME. Lucas je ekipi svoje produkcijske hiše Lucasfilm zatem dejal, da "snema film, ki ga nihče ne želi videti", a bi to raje naredil to, kot pa da vedno znova pripoveduje isto zgodbo.

Z novo trilogijo so navsezadnje zaslužili milijardo dolarjev. V več kot 40 letih od začetkov Vojne zvezd so njeni ustvarjalci skupno zaslužili 9,3 milijarde ameriških dolarjev, navaja statistični portal Statista. Na podlagi kultne franšize so oblikovali tudi tematske parke in različne zbirateljske predmete.

Medtem ko se je strah, ki so ga imeli pri Foxu, do neke mere uresničil (vsaj pri najbolj navdušenih oboževalskih množicah), je bil odziv manj povezan z mladim Anakinom in bolj z liki, kot je Jar Jar Binks, in zgodbo, ki vključuje davčne spore, piše portal IndieWire. Ta trilogija obsega filme Epizoda I – Grozeča prikazen (The Phantom Menace) iz leta 1999, Epizoda II – Napad klonov (Attack of the Clones) iz leta 2002 in Epizoda III – Maščevanje Sitha (Revenge of the Sith) iz leta 2005.

Knjiga Arhiv Vojne zvezd: 1999–2005 bo na voljo v ZDA od 13. decembra, vendar je knjiga že izšla v Združenem kraljestvu. IndieWire še piše, da knjiga razkriva še več prej neznanih dejstev o kultni sagi, ki je May the Force be with you (v slovenščini Naj bo sila s teboj).