Organizacija GLAAD (Gay and Lesbian Alliance Against Defamation) z nagradami vsako leto ovenča filmske zgodbe, ki Američanom približajo problematiko iz življenj gejev, lezbijk, biseksualcev in transspolnih ljudi; predlani so svojo častno nagrado namenili prav Georgeu Takeiu. Foto: Reuters
Organizacija GLAAD (Gay and Lesbian Alliance Against Defamation) z nagradami vsako leto ovenča filmske zgodbe, ki Američanom približajo problematiko iz življenj gejev, lezbijk, biseksualcev in transspolnih ljudi; predlani so svojo častno nagrado namenili prav Georgeu Takeiu. Foto: Reuters
John Cho v Zvezdnih stezah
Igralec John Cho, ki bo v Zvezdnih stezah: Onkraj igral Suluja, krmarja vesoljske ladje USS Enterprise, je ta teden v intervjuju za avstralski časopis Herald Sun razkril, da je njegov lik poročen z moškim in da skupaj vzgajata hčerko. Foto: IMDb

Veteran Zvezdnih stez George Takei je po koncu svoje televizijske kariere, ko je javno razkril svojo istospolno usmerjenost, postal glasen borec za pravice LGTB-skupnosti. A pred kratkim je v izjavi za The Hollywood Reporter komentiral, da je sicer "navdušen" nad tem, da bomo v spektaklu Zvezdne steze: Onkraj (v naše kinematografe prihaja 28. julija) videli istospolno usmerjenega junaka, da pa novi lik Suluja po njegovem mnenju ni zvest viziji očeta Zvezdnih stez Gena Roddenberryja, ki je umrl leta 1991. Sulu je bil originalno pač zamišljen kot heteroseksualec, pravi Takei.

"Na žalost gre za izkrivljanje Genove kreacije, v katero je vložil veliko dela. Vse skupaj se mi zdi zelo ponesrečeno," je 79-letni igralec prostodušno izjavil za omenjeno revijo.

Igralec John Cho, ki bo v Zvezdnih stezah: Onkraj igral Suluja, krmarja vesoljske ladje USS Enterprise, je ta teden v intervjuju za avstralski časopis Herald Sun razkril, da je njegov lik poročen z moškim in da skupaj vzgajata hčerko. Cho je povedal še, da je Sulu v filmu gej v poklon Takeiju, ki je goreč aktivist za pravice LGBT-skupnosti.

Nad odzivom legende je zato še toliko bolj presenečen Simon Pegg, ki v filmu igra Scottyja, sicer pa je pri projektu sodeloval kot soscenarist. "Spoštljivo moram oporekati Takeiju," je poudaril v izjavi za javnost, češ da spolna usmerjenost lika ne bo definirala. "Lahko bi vpeljali nov lik, ki bi bil istospolno usmerjen, ampak v tem primeru bi bil primarno definiran po svoji seksualnosti, kot "tisti gejevski lik", ne pa po tem, kdo so - mar ni to kontraproduktivno?"

"Tako pa občinstvo sklepa, da je LGBT-skupnost v vesolju Zvezdnih stez prisotna že od začetka ... da gejevski junak ni nič čudnega ali novega," še pravi Pegg.

Odločitev za omembo istospolne usmerjenosti pri enem izmed priljubljenih, ikoničnih likov prihaja v času, ko je Hollywood pod precejšnjim pritiskom, naj v svoje blockbusterje vključi bolj raznolike junake. Najbrž velja omeniti, da še ni bilo odkrito istospolno usmerjenega superjunaka ali pa vsaj odkrito istospolno usmerjenega igralca na čelu velike filmske franšize.