Naslovnica revije Entertainment Weekly, ki jo je posnel David fincher. Ben Affleck se poskuša na njej zviti k svoji soigralki, ki mrtva leži na obdukcijski mizi ... kar namiguje na drugačen razplet, kot ga poznamo iz knjige. Foto: Entertainment Weekly
Naslovnica revije Entertainment Weekly, ki jo je posnel David fincher. Ben Affleck se poskuša na njej zviti k svoji soigralki, ki mrtva leži na obdukcijski mizi ... kar namiguje na drugačen razplet, kot ga poznamo iz knjige. Foto: Entertainment Weekly

Gillian Flynn je pred kratkim o adaptiranju lastnega romana za veliko platno spregovorila za Entertainment Weekly. Revija je namreč filmu Davida Fincherja, ki v kinematografe prihaja jeseni, posvetila tudi - roko na srce, precej srhljivo - naslovnico, ki jo je fotografiral sam režiser. "Nekaj vznemirljivega je bilo na tem, da sem svoje delo, ki sem ga približno dve leti z muko sestavljala iz osmih milijonov legokock, zmlela s kladivom in ponovno sestavila v film," je razmišljala pisateljica. In rekonstrukcija je bila očitno temeljita: pri pisanju je spremenila celotno tretje, za marsikoga sporno dejanje zgodbe.

Glavni osebi ekranizirane zgodbe v Fincherjevem filmu igrata Ben Affleck in Rosamund Pike. Gone Girl je namreč zgodba o medsebojnem psihološkem mrcvarjenju zakoncev v tridesetih, dveh nekdanjih časopisnih novinarjev iz New Yorka, ki sta v recesiji in vsesplošnem sesutju založništva izgubila svoji službi. Ko Amy izgubi še skrbniški sklad, na katerega sta se po zaslugi njenih staršev vedno lahko naslanjala, sta se z možem Nickom prisiljena preseliti v majhno mestece v Misuriju tik ob reki Misisipi. Počasi, a vztrajno in nepovratno v njunem zakonu bledi vse, kar sta drug pri drugem nekoč ljubila ali vsaj spoštovala, in po nekaj pičlih mesecih je vsak njun romantičen obed in vsaka prijazna gesta samo še skupek neizrečenih zamer, jeze in očitkov.

Ugrabitev, umor ali primer pobegle žene?
Nikogar, ki je tak počasen razkroj razmerja že doživel na svoji koži, počasno stopnjevanje zagrenjenosti najbrž ne bo presenetilo - a pri Nicku in Amy ne vodi do ločitve. Amy namreč na jutro njune pete obletnice poroke preprosto - izgine. Vhodna vrata so odprta, pohištvo prevrnjeno in v kuhinji je, kot kmalu ugotovijo forenziki, nekdo po tleh brisal kri. Vedno je kriv mož, nas v takih primerih učijo ameriške nadaljevanke, in tudi tukaj ne mine dolgo, preden se policisti iz Nickovih zaveznikov spremenijo v njegove preganjalce.

Fincher se uči iz lastnih napak
No, pri končnem razpletu lahko pričakujemo presenečenje. "Ben je bil tako zelo šokiran," je Flynnova povedala za revijo Time. "Celo tretje dejanje je drugačno! je govoril. Dobesedno vrgla ga je stran in začela na novo." Davida Fincherja tovrstni posegi v izvirnik očitno ne motijo; še sam je v nekem intervjuju priznal, da "smo se morda preveč trdno držali predloge", ko je snemal ameriško različico Dekleta z zmajskim tatujem.