Zmagovalne filme si bo nocoj mogoče ogledati v Kinoteki v Ljubljani. Foto: FeKK
Zmagovalne filme si bo nocoj mogoče ogledati v Kinoteki v Ljubljani. Foto: FeKK
false
Žirijo tokratnega festivala so sestavljali filmska kritičarka Ingrid Beerbaum, direktor filmskega festivala Tampere Jukka-Pekka Laakso in britanski pisec Michael Pattison. Foto: F e K K - festival kratkega filma v Ljubljani
false
Zmagovalni film Klic Noči nedavno zaključenega maratona ustvarjanja kratkih filmov Muvit/6X60 se je prav tako potegoval za nagrade festivala FeKK, a tu ni bil uspešen. Foto: Radio Si

Na tretjem mednarodnem festivalu kratkega filma v Ljubljani (FeKK) je žirija glavno nagrado za film Kamen v roki utemeljila z besedami: "Zaradi mojstrsko dovršene uporabe pravih lokacij, ki simbolizirajo odtujenost mladega protagonista v težkem, brezupnem svetu. Filmarji pozor: če nameravate na snemanju uporabiti dron, se to dela tako". Avtor filma je Stefan Ivančić.

"Zaradi toplega prikaza predanosti in ljubezni skupnosti do edinstvenega hobija in zaradi očarljivega ter iskrenega zajema ruralnega miljeja, ki je barvit do zadnje vizualne potankosti," pa je žirija zapisala o filmu Trahere avtorjev Juša Jeraja in Atile Urbančiča, ki je prejel nagrado za najboljši slovenski film.

Posebna omemba je v kategoriji slovenskih filmov pripadla kratkemu filmu Meje avtorja Damjana Kozoleta. "Zaradi uporabe varljivo preproste kompozicije za doseganje maksimalne filmske učinkovitosti, ko prikazuje maso ljudi, ki se premika čez kader in čez geografsko pokrajino," je utemeljila žirija.
.

Zmagovalne filme si je mogoče ogledati nocoj v Kinoteki v Ljubljani.

.
V kategoriji filmov z območja nekdanje Jugoslavije je zmagal film Oni samo prihajajo in odhajajo, ki je nastal pod taktirko hrvaškega avtorja Borisa Poljaka. "Zaradi poudarka na ljudeh in njihovih medosebnih odnosih na opazovalen način, ki prikliče v spomin bogato tradicijo jugoslovanskega neigranega filma. Tempo filmske pripovedi in vizualni jezik terjata projekcijo na platnu, da lahko ta film popolnoma cenimo," so zapisali žirantje.

Posebno omembo si je prislužil film Rakijada srbsko-švicarskega režiserja Nikole Ilića, in sicer: "Zaradi grenko-sladkega portreta naroda skozi prizmo določene skupnosti in kulture, ki preživi in drži glavo pokonci kljub nenehnim tegobam."

V selekciji 21 slovenskih filmov
Žirijo tokratnega festivala so sestavljali filmska kritičarka Ingrid Beerbaum, direktor filmskega festivala Tampere Jukka-Pekka Laakso in britanski pisec Michael Pattison.

V treh sklopih se je za naziv slovenskega zmagovalca festivala potegovalo 21 filmov slovenskih avtoric in avtorjev. V mednarodnem delu so na festivalu predstavili izbor filmov, ki so jih ustvarili avtorji držav nekdanje Jugoslavije. V osrednjem delu festivala je bilo prikazanih skupno več kot sto filmov, projekcije pa so v organizaciji Društva za uveljavljanje kratkega filma Kraken potekale na več prizoriščih v Ljubljani, piše na spletni strani festivala.

Maraton kratkih filmov Muvit/6X60
Zmagovalni film Klic Noči nedavno zaključenega maratona ustvarjanja kratkih filmov Muvit/6X60 se je prav tako potegoval za nagrade festivala FeKK, a tu ni bil uspešen. Na festivalu Muvit so sicer okronali tri zmagovalce, in sicer prvo mesto oziroma Zlati Muvit je za svoj kratki film Klic noči domov odnesla ekipa 5. kader, Srebrni in Bronasti Muvit pa sta domov odnesli ekipi Redrum za film Pismo Evi in SpustimoBankovec za film Ponavljaj za mano.

Strokovna žirija, ki so jo sestavljali igralka Mojca Funkl, režiser Miha Hočevar in direktor fotografije Jure Černec je film Klic noči izbrala kot zmagovalca večera. "Avtorji suvereno obvladujejo filmski čas in prostor, tako z uporabo montažne sekvence kot tudi izjemno spretno izpeljanih kader sekvenc. Ob naravni igri premišljeno izbranih 'fac', primerni avtorski glasbi in jasni zgodbi dobimo celovito filmsko delo, zmagovalca letošnjega festivala," so nagrado utemeljili žirantje.

Srebrni Muvit za film Pismo Evi sta odnesli Sara Polanc in Maša Bornšek iz celjske ekipe Redrum, ki sta v filmu podali grenko izkušnjo razpada ljubezenske zveze. "Dosledna fotografija spretno izkorišča naravno svetlobo, kamera pa živahno sledi zgodbi brez odvečnih premikov, motivirana z vsebino," so sklenili člani strokovne žirije.

Bronasti Muvit pa je pripadel lanskoletnemu zmagovalcu, Koprčanu Janu Krevatinu in njegovi ekipi SpustimoBankovec za film Ponavljaj za mano. Film je žirija ocenila takole: "Izjemna igralca dobita v preprostem režijskem pristopu možnost, da razgrneta ujetost v družinsko tragedijo. Pomenljivost naslova, izbor glasbe, kadriranje in ostali elementi filmskega jezika terjajo od gledalca aktivno vlogo."

Zaključni dogodek, premiero kratkih filmov in razglasitev zmagovalcev so organizatorji pripravili konec avgusta v Celjskem domu, ki je bil na premierni večer poln do zadnjega kotička dvorane.