V neposrednem prenosu si je podelitev, ki se je sklenila z velikim presenečenjem, ko je šel glavni oskar prvič mednarodnemu filmu, ogledalo "le" 23,6 milijona ljudi, kar je 20-odstotni padec oziroma kar šest milijonov manj kot lani.

Podelitev je drugo leto potekala brez voditelja. Foto: EPA
Podelitev je drugo leto potekala brez voditelja. Foto: EPA

Osrednji hollywoodski večer, ki sicer ostaja najbolj gledana ameriška podelitev nagrad, se že leta bori s padanjem gledanosti. Ko so lani po dolgem času slovesnost izpeljali brez voditelja, je gledanost celo nekoliko narasla ‒ leta 2018, ki je imelo doslej rekord najnižje gledanosti, jo je videlo 26,5 milijona ljudi, lani pa 29,5 milijona.

Sorodna novica Parazit: prvič v zgodovini na oskarjih zmagal mednarodni film

To je bilo leto, ko sta Lady Gaga in Bradley Cooper na odru izvedla svoj opevani duet s skladbo iz filma Zvezda je rojena, podelitev pa so odprli Queeni. Ker se je po številnih zapletih z izbiranjem voditelja lani ta prvič po dolgem času odvila brez njegove prisotnosti, se je višja gledanost pripisovala tudi tej spremembi. Vendar tokratna prireditev, ki jo je s kabaretskim nastopom odprla vsestranska Janelle Monáe, za glasbene točke pa so med drugim poskrbeli še Elton John, Billie Eilish in Eminem, trenda ni nadaljevala.

Glede na splošno statistiko upad gledanosti oskarjev vendarle ni spet tako presenečenje, saj je v zadnjih letih nekaj podobnega opaziti pri vseh podelitvah nagrad, kar je navsezadnje tudi posledica vsesplošne spremembe navad gledalcev in gledanja programa ob uri. Gledanost podelitve zlatih globusov, ki se prav tako že več let spopada z upadom, je bila za 2 odstotka manjša kot lanska, emmyji pa so rekord najnižje gledanosti v zgodovini podelitve zaznali lani.

Renée Zellweger s svojim drugim oskarjem. Foto: EPA
Renée Zellweger s svojim drugim oskarjem. Foto: EPA

Letošnji oskarji torej kljub padcu ostajajo najbolj gledana podelitev sezone, čeprav so podelitev grammyjev premagali komaj za slabih 5 milijonov gledalcev, zlate globuse pa za 5,3 milijona.

Sorodna novica Po podelitvi oskarjev: "Oskarji odpirajo zgolj teme, s katerimi se že vsi strinjamo"

Veliki zmagovalec letošnje podelitve je južnokorejski film Parazit, ki je osvojil štiri oskarje, vključno s tistim za najboljši film, pa tudi za režijo, mednarodni film in izvirni scenarij. Film Bong Joon-hoja je tako prvi mednarodni film v zgodovini, ki je osvojil najprestižnejšega med oskarji. Največji osmoljenec večera je Netflixov Irec Martina Scorseseja, ki je večer začel z desetimi nominacijami, zapustil pa ga je brez enega samega oskarja. Tarantinov Bilo je nekoč ... v Hollywoodu in Izzivalca sta oba odnesla po dva kipca, med temi je svojega prvega igralskega dočakal Brad Pitt za vlogo kaskaderja v Tarantinovem filmu. V stranski ženski vlogi je bila nagrajena Laura Dern za Zakonsko zgodbo, glavni igralski nagradi pa sta šli pričakovano Renée Zellweger za njeno upodobitev Judy Garland (ki je bila sama dvakrat nominirana za kipec, a ga ni nikoli osvojila) in Joaquin Phoenix za opevano vlogo Jokerja.

 Joaquin Phoenix je sezono pričakovano kronal še z oskarjem, ki mu ga akademija podeljuje za upodobitev Batmanovega antagonista Jokerja. Foto: EPA
Joaquin Phoenix je sezono pričakovano kronal še z oskarjem, ki mu ga akademija podeljuje za upodobitev Batmanovega antagonista Jokerja. Foto: EPA

Veliko se je pričakovalo tudi od vojne drame 1917 Sama Mendesa, vendar je domov odnesla predvsem tehnične oskarje, vsega skupaj tri ‒ za najboljšo fotografijo, za posebne vizualne učinke in za montažo zvoka.

Oskarji - dan potem