Sally Hawkins v vlogi čistilke Elise v filmu Oblika vode. Foto: IMDb
Sally Hawkins v vlogi čistilke Elise v filmu Oblika vode. Foto: IMDb

Disneyjeve enote Fox, Guillermo del Toro in drugi obtoženi so v petek vložili sodne dokumente, iz katerih je razvidno, da so se stranke v sporu dogovorile za zavrnitev primera.

"Vsaka podobnost med deloma je naključna."
Tiskovni predstavnik Searchlighta, torej ene izmed soobtoženih strank, je podal izjavo: "David Zindel, sin Paula Zindela, avtorja drame Let Me Hear You Whisper (slov. Naj te slišim šepetati), na podlagi zaupnih informacij, pridobljenih med sodnim procesom, priznava, da so bile njegove trditve o plagiatorstvu neutemeljene. Guillerma del Tora priznava kot dejanskega ustvarjalca Oblike vode. Vsaka podobnost med deloma je naključna." Zindelov odvetnik se za zdaj ni odzval na prošnjo za komentar, še navaja Hollywood Reporter.

Sorodna novica Guillermo del Toro obtožen plagiatorstva v Obliki vode

Februarja 2018 vložena tožba je pritegnila mednarodno pozornost, saj se je Zindelova družina odpravila na sodišče tik pred glasovanjem za oskarje, pri čemer se je Oblika vode ponašala s kar 13 nominacijami. David Zindel je takrat za The Guardian povedal, da je trdno prepričan, da je bila navdih za film, posnet po scenariju del Tora in Vanesse Taylor, drama njegovega očeta Paula Zindela. Delo iz leta 1969 je prav tako pripovedovalo o čistilki, ki se v raziskovalnem laboratoriju zaljubi v delfina v ujetništvu in ga skuša rešiti.

Sodnik okrožnega sodišča Percy Anderson je primer takrat kaj hitro zavrnil. Le nekaj mesecev po vložitvi tožbe je na sodišču zapisal: "Čeprav je drami in filmu skupna osnovna premisa zaposlene v znanstveni ustanovi, ki se je odločila, da bo osvobodila bitje, podvrženo znanstvenim poskusom, je tudi ta koncept presplošen, da bi bil zaščiten."

Film Oblika vode je leta 2018 prejel tako oskarja za najboljši film kot tudi za režijo, ob teh dveh pa še oskarja za najboljšo glasbeno podlago in za najboljšo scenografijo. Foto: Reuters
Film Oblika vode je leta 2018 prejel tako oskarja za najboljši film kot tudi za režijo, ob teh dveh pa še oskarja za najboljšo glasbeno podlago in za najboljšo scenografijo. Foto: Reuters

Opustitev primera pred za julij načrtovanim sodnim procesom
Vendar je nato junija lani okrožno pritožbeno sodišče odločilo, da se je sodnik prenaglil. "Čeprav sta bili obe deli pravilno predstavljeni okrožnemu sodišču, bi dodatni dokazi, vključno s strokovnimi pričevanji, pomagali pri objektivni literarni analizi, ki je potrebna za določitev obsega in kvalitativnega pomena podobnosti, ki jih je Zindel zaznal v izraznih elementih obeh del, še posebej glede domnevno skupnega poteka zapleta," je bilo zapisano v takratnem memorandumu.

Načrtovano je bilo, da bosta obe strani v tem tednu predstavili strokovna poročila in imenovali priče, proces pa naj bi se začel julija. Primer je zdaj torej opuščen, vsaka od strani pa bo poravnala svoje pravne stroške, še navaja Hollywood Reporter.