Del Toro je eden najuspešnejših mehiških režiserjev. Za romantični fantazijski film Oblika vode je na letošnji podelitvi oskarjev prejel štiri kipce, med drugim za najboljši film in režijo. Foto: EPA
Del Toro je eden najuspešnejših mehiških režiserjev. Za romantični fantazijski film Oblika vode je na letošnji podelitvi oskarjev prejel štiri kipce, med drugim za najboljši film in režijo. Foto: EPA
S svojo različico ikoničnega pravljičnega lika je Benigni leta 2003 v prvih tednih predvajanja v Italiji podrl vse rekorde, saj je v kinematografe pripeljal kar 1,1 milijona gledalcev. Foto: IMDb

Prav tako ga v življenju ni nobena umetniška oblika tako nagovorila kot animacija, je mehiški režiser, letošnji prejemnik oskarja za film Oblika vode, še povedal o navdihu za filmsko ustvarjanje.

Muzikal, postavljen v Italijo
V novi različici animiranega filma, ki bo nastal v Netflixovi produkciji, bo Ostržek – lutka, ki se spremeni v živega dečka – zaživel v muzikalu, postavljenem v 30. leta preteklega stoletja v Italijo.

"Ostržek je nedolžna duša, ki se izgubi v življenju, ki ga ne razume," je svoj najljubši lik opisal del Toro. Zato je obljubil, da ga bo "poslal" na nenavadno popotovanje, ki mu bo omogočilo globok uvid v razumevanje očeta in realnega sveta.

Filmski projekt bodo začeli pripravljati že letos, kdaj bo prišel na filmska platna, pa še ni znano.

Štirje oskarji za Obliko vode
Del Toro je eden najuspešnejših mehiških režiserjev. Za romantični fantazijski film Oblika vode je na letošnji podelitvi oskarjev prejel štiri kipce, med drugim za najboljši film in režijo. Njegov film, v čas hladne vojne postavljena pripoved o ljubezni med nemo žensko in morsko pošastjo v ujetništvu, je bil sicer nominiran za kar trinajst oskarjev – za najboljši film, za najboljšo režijo, za scenarij ter za igralki v glavni in stranski vlogi (Sally Hawkins in Octavia Spencer) ter za igralca v stranski vlogi (Richard Jenkins).

Več filmov in TV-serij o Ostržku
Lik Ostržka se je prvič pojavil leta 1181 v pravljici Carla Collodija Ostržkove dogodivščine. Po vsem svetu pa je deček iz lesa, ki mu zraste nos, ko se zlaže, zaslovel v Disneyjevi različici. O Ostržku je nastalo več filmov in televizijskih nadaljevank.

Filmsko priredbo med drugimi podpisuje tudi italijanski režiser, scenarist in igralec Roberto Benigni. Ta je scenarij za film Ostržek napisal skupaj z Vincenzem Ceramijem, s katerim sta skupaj spisala tudi scenarij za oskarjevski film Življenje je lepo. S svojo različico ikoničnega pravljičnega lika je Benigni leta 2003 v prvih tednih predvajanja v Italiji podrl vse rekorde, saj je v kinematografe pripeljal kar 1,1 milijona gledalcev.