Če večina igralcev nima niti te sreče, da bi jim kariero za vedno spremenila ena sama megalomanska franšiza, je bil Ford del kar dveh: poleg Indiane Jonesa je to seveda še prva trilogija Vojne zvezd. Foto: EPA
Če večina igralcev nima niti te sreče, da bi jim kariero za vedno spremenila ena sama megalomanska franšiza, je bil Ford del kar dveh: poleg Indiane Jonesa je to seveda še prva trilogija Vojne zvezd. Foto: EPA

Občutek imam, da smo zamočili izročilo, ki so ga imeli ljudje radi.

Shia LaBeouf (o zadnjem Indiani Jonesu)
Za ugotovitev, da mu klobuk še vedno dobro pristoji, niti ne potrebujemo novega Indiane Jonesa - avgusta prihajajo Kavboji in vesoljci.
V okviru promocije Kavbojev in vesoljcev se je Ford ustavil tudi v šovu Davida Lettermana. Končalo se je ... z ježo po newyorških ulicah in debato o cepelinih (vožnja z njim bi bila res dolgočasna, meni Ford, Letterman se ne strinja). Foto: Splash

V nasprotju s številnimi stanovskimi kolegi se Harrison Ford niti slučajno ne želi preizkusiti še kot filmski režiser. "Pri filmu ni težjega dela, kot je režija," je pripomnil v nedavnem intervjuju za E!Online. "To je izjemno težko delo in izjemen izziv, ki te popolnoma izčrpa." Obenem pa "ne bi imel nič proti, če bi posneli še en film o Indiani Jonesu", torej nadaljevanje Kraljestva kristalne lobanje iz leta 2008. "Mislim, da imamo še vedno priložnost za res dobrega."

Prostodušno LaBeouf in malo preudarnejši Ford
Najbrž ni preveč nenavadno, da ga daje nostalgija po franšizi, ki ga je s prvo trilogijo (med letoma 1981 in 1989 jo je režiral Steven Spielberg) zasidrala v panteonu akcijskih junakov. Še posebej začetni deli danes veljajo za klasike pustolovskega žanra, poznejši - z najnovejšim na čelu - pa so bili tako pri gledalcih kot pri kritikih slabše sprejeti. Kaj to, Kingdom of the Crystal Skull še Shii LaBeoufu, ki je imel v njem skoraj glavno vlogo, ni bil všeč! "Občutek imam, da smo zamočili izročilo, ki so ga imeli ljudje radi," je nedavno komentiral LaBeouf, ki v intervjujih rad daje presenetljivo prostodušne izjave.

Izdal je še, da se je Ford takrat menda z njim strinjal: "Hude prepire smo imeli. Tudi on z vsem skupaj ni bil zadovoljen. Film bi bilo treba posodobiti; z razlogom je bil slabo sprejet." Starejši kolega, ki vendarle ve, da ni pametno gristi roke, ki te hrani, je Shio kasneje označil za "po*****ega idiota".

No, da povsem odporen proti staranju vendarle ni, je Ford priznal v zvezi s svojim prihajajočim filmom, znanstvenofantastično bizarko (vsaj po napovednikih sodeč) Cowboys & Aliens. (V filmu Ford igra brezobzirnega polkovnika Dolarhyda, ki vlada v zakotnem mestu Absolution na Divjem zahodu, kamor se zateče tudi neznanec brez spomina. Dolarhyde želi obračunati z nezaželenim prišlekom, a se na nebu nenadoma pojavijo nenavadni leteči predmeti. Preden se dobro zavejo, kaj se dogaja, morajo vsi vpleteni že združiti sile v boju proti napadalcem iz vesolja.)

Nerazumljivi smisel za film Kavboji in vesoljci
Ko je scenarij prvič dobil v roke, da Ford namreč ni razumel. "Prebral sem prvih trideset strani in vse skupaj zalučal čez sobo. Poklical sem svojega agenta: 'V tem ni ničesar zame. Zakaj me prosijo za sodelovanje??' Odvrnil mi je, da mu moram preprosto zaupati. 'Tako zdaj svet funkcionira. Malo starejši si, in mogoče tega ne razumeš. Preberi do konca. Kar sem tudi naredil, pa še vedno nisem dojel. Zato se mi je zdelo, da je najbolje, še se sestanem z Jonom Favreaujem (ki je film režiral, op.n.)."

No, očitno je na koncu le dojel globlji pomen, kajti film tudi k nam prihaja 18. avgusta. menda ga je prepričala priložnost, preizkusiti nekaj novega. "Zdelo se mi je, da je to očitno nekaj, česar še nisem nikoli počel, in na tej stopnji je to dober razlog, da se nečesa lotiš."

Blade Runner 2 v režiji Christopherja Nolana?!
Mimogrede, že od marca je znano, da je podjetje Alcon Entertainment odkupilo pravice za snemanje morebitnih preddelov in nadeljevanj kultnega Iztrebljevalca (Blade Runner) iz leta 1982. Takrat se je pisalo, da skuša producent Andrew Kosove za režijo pridobiti Christopherja Nolana, ni pa čisto jasno, ali je za ponovitev svoje vloge v igri tudi Ford. Na tiskovni konferenci za Kavboje in vesoljce je padlo tudi to vprašanje, a igralec ni povedal nič določnega: "Na tej točki nimam pojma. Zelo zgodaj je še; poznam pa nekaj ljudi, ki pri projektu sodelujejo."

Občutek imam, da smo zamočili izročilo, ki so ga imeli ljudje radi.

Shia LaBeouf (o zadnjem Indiani Jonesu)