V teh primerih imajo tožilci možnost, da vložijo novo obtožnico, vendar morajo pri tem dodati nove dokaze, česar pa, kot kaže, nimajo. Weinsteina bodo iz Los Angelesa vrnili na prestajanje kazni v New York, kjer je bil že pred leti obsojen zaradi podobnih dejanj. Weinsteinova odvetnica Jacqueline Sparagna je dejala, da Weinstein vztraja pri svoji nedolžnosti.

Nekdanji hollywoodski filmski mogotec Harvey Weinstein je bil letos v Los Angelesu obsojen na dodatnih šestnajst let zapora zaradi posilstva in spolnega napada italijanske igralke in manekenke leta 2013. Novo sojenje bi tej številki verjetno dodalo samo še eno leto, bi pa ponudilo zadoščenje žrtvama.  Foto: AP
Nekdanji hollywoodski filmski mogotec Harvey Weinstein je bil letos v Los Angelesu obsojen na dodatnih šestnajst let zapora zaradi posilstva in spolnega napada italijanske igralke in manekenke leta 2013. Novo sojenje bi tej številki verjetno dodalo samo še eno leto, bi pa ponudilo zadoščenje žrtvama. Foto: AP

Porota je za 70-letnega Weinsteina decembra lani ugotovila, da je kriv posilstva in spolnega napada na manekenko in igralko Jevgenijo Černišjovo ter ga obsodila na 16 let zapora. V New Yorku so ga obsodili na 23 let.

Porotniki niso dosegli soglasja glede obtožb Jennifer Siebel Newsom, režiserke dokumentarnih filmov in žene kalifornijskega guvernerja Gavina Newsoma, in manekenke Lauren Young. Ta je bila priča že na sojenju v New Yorku, vendar tam ni bila vključena v obtožnico kot v Kaliforniji. Na torkovem zaslišanju je izrazila razočaranje, ker tožilstvo ne bo nadaljevalo ponovnega sojenja. "Deset let sem se borila, da bi dosegla pravico, a je nisem," je dejala po odločitvi tožilstva v Los Angelesu.

Dodatno leto kazni "ni bilo vredno" novega sojenja
Tožilci so sporočili, da bi Weinstein ob morebitni obsodbi zaradi spolnega napada nanjo verjetno dobil le dodatno leto dni zapora, kar po njihovi presoji ni vredno dodatnega sojenja. Deset porotnikov je glasovalo za obsodbo, dva pa se nista pustila prepričati.

Weinstein še ni izčrpal vseh možnosti pritožb
Weinsteinovi odvetniki so sprožili pritožbeni postopek na obsodbo v New Yorku, kmalu pa nameravajo storiti podobno pri obsodbi v Los Angelesu. Obsojenec trdi, da so bili vsi spolni odnosi s tožnicami prostovoljni, nekatere pa celo zanika. V javnosti ga je sicer več kot 100 žensk obtožilo, da so morale imeti z njim spolne odnose, če so hotele nadaljevati igralske kariere.

Obtožbe so okrepile gibanje Jaz tudi, ki je začelo opozarjati na moške, ki so na podoben način zlorabljali svoje pozicije moči.