Claire Underwood, ki jo upodablja Robin Wright, je zasedla mesto svojega moža Franka Underwooda, ki je odstopil kot predsednik ZDA. Foto: Netflix
Claire Underwood, ki jo upodablja Robin Wright, je zasedla mesto svojega moža Franka Underwooda, ki je odstopil kot predsednik ZDA. Foto: Netflix
Hiša iz kart
Snemanje predzadnje sezone so končali februarja lani, jeseni je sledila novica o odpuščenem Kevinu Spaceyju. Šesta in hkrati zadnja sezona je v nastajanju, na ogled pa bo letošnjo jesen. Foto: Netflix

"Netflix ne bo več sodeloval pri nadaljnji produkciji Hiše iz kart, ki bi vključevala Kevina Spaceyja," so sporočili jeseni, potem ko so v javnost prišle obtožbe o igralčevem spolnem nadlegovanju. Podjetji Netflix in Media Rights Capital, ki imata dotično serijo v lasti, sta po izbruhu škandala potrdili, da bo šesta sezona uspešne nadaljevanke tudi zadnja.

Antologijska vloga Franka Underwooda
V prihajajoči (zadnji) sezoni ni več Spaceyjevega lika – makiavelističnega, spletkarskega predsednika ZDA brez vsakršnih moralnih zadržkov. V petih sezonah Hiše iz kart je Spaceyju uspelo ustvariti antologijsko vlogo Francisa (Franka) Underwooda, ki je za dosego svojih ciljev brezkompromisno uporabljal vsa sredstva, tudi umor in manipulacijo. Sanje so se mu uresničile in prišel je v Belo hišo, a je moral nato osramočen odstopiti.

Prihodnost je ženskega spola
Na njegovem mestu zdaj sedi njegova žena Claire Underwood, ki jo upodablja Robin Wright. V kratkem napovedniku zadnje sezone, ki bo na ogled jeseni, kamera potuje skozi vrvež osebja v Beli hiši, pogled v Ovalno pisarno pa razkrije tam sedečo, s hrbtom proti kameri obrnjeno Underwoodovo, ki se nato zavrti naokoli, vstane, se oblastniško opre na mizo in izjavi: "Pravkar začenjamo."

Česa več ta kratki posnetek, ki si ga lahko pogledate spodaj, ne razkrije, vedeti da le, da je prihodnost torej ženskega spola. Claire, ki je v peti sezoni po Frankovem odstopu postala predsednica, je prepričana, da se resnična moč nahaja onstran predsedovanja, sporoča Netflix.

Usoda Spaceyjevega lika še ni znana
Po Spaceyjevi izključitvi iz serije so se scenaristi na novo lotili pisanja, za zdaj pa ni znano, ali bodo njegov lik ubili ali ga bodo kako drugače izključili iz zgodbe. Kakorkoli, Claire je brezobzirna in končno ima tudi polno podporo osebja, ni pa torej še znano, kako bo utišala svojega moža.

Znano pa je, da bo imela zadnja sezona ene najuspešnejših Netflixovih izvirnih serij zgolj osem epizod - drugače od predhodnih, ki so imele po 13 epizod. Poleg Wrightove bo v seriji mogoče videti še Diane Lane, Grega Kinnearja, Michaela Kellyja, Campbella Scotta, Jayne Atkinson, Patricio Clarkson in Constance Zimmer.