Hitchcock je bil nad začetnim medlim komercialnim in kritiškim usehom Vrtoglavice silno razočaran. Okrivil je Jamesa Stewarta, ki naj
Hitchcock je bil nad začetnim medlim komercialnim in kritiškim usehom Vrtoglavice silno razočaran. Okrivil je Jamesa Stewarta, ki naj "bi bil videti prestar", da bi lahko še pritegnil občinstvo. In v resnici ni pozneje nikoli več sodeloval s Stewartom. Foto: IMDb
Hitchcock je kolegu Françoisu Truffautu film povzel takole:
Hitchcock je kolegu Françoisu Truffautu film povzel takole: "Če poenostavim, možak hoče v posteljo z žensko, ki je mrtva." Foto: IMDb

Filmski blog Deadline poroča, da naj bi studio Paramount Pictures že prižgal zeleno luč za projekt, ki ga Downey producira, morda pa bo, kot rečeno, v njem tudi nastopil. Scenarij bo predelal Steven Knight, ki je znan predvsem kot avtor serije Peaky Blinders, sicer pa je podpisan tudi pod filme Spencer, Locke in Vzhodne obljube. (Steven Knight je trenutno očitno eden najbolj iskanih mož v Hollywoodu: pred nekaj dnevi je revija Variety poročala, da bo – po odhodu Damona Lindelofa in Justina Britta - Gibsona – scenaristične vajeti novega filma iz franšize Vojna zvezd prevzel prav on.)

Prvi kritiki niso bili prepričani
Psihološki triler, ki ga je imel Hitchcock za svoj najbolj "osebni" film, načenja eno od njegovih priljubljenih tematik, obsedeno ljubezen. Film je, zanimivo, ob premieri naletel na različne odzive – nekateri kritiki so se pritoževali nad njegovo dolžino in neenakomernim tempom – danes pa je eden najbolj priljubljenih Hitchcockovih filmov. Revija Sight & Sound ga je v najnovejši različici lestvice "najboljših filmov vseh časov" postavila na drugo mesto, tik za Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles, film belgijske cineastke Chantal Akerman.

Obsedenost, krivda in žalovanje
V središču Vrtoglavice je upokojeni policist, zdaj zasebni detektiv John 'Scottie' Ferguson (igra ga James Stewart), ki dobi nalogo, da sledi Madeline (Kim Novak), ženi bogatega ladjedelca. Ta se namreč boji, da se ji meša in da premišljuje o samomoru. Ferguson se v Madeline, eno najslovitejših Hitchcockovih "hladnih plavolask", sicer zaljubi, a je pred samomorom ne zmore rešiti. Scottie se počuti krivega za njeno smrt, saj je ni mogel rešiti zaradi lastne vrtoglavice.

Sorodna novica Anketa revije Sight & Sound: Jeanne Dielman na vrhu lestvice najboljših filmov vseh časov

Mesece pozneje spozna Judy Barton, žensko, ki je na las podobna Madeleine. Sledi spletk polna peripetija, v kateri se poskuša znajti akrofobični Scottie, razrvan od žalovanja in krivde.

V filmsko zgodovino se je film vpisal tudi zato, ker je bil v njem uporabljen trik s kamero, t. i. "dolly zoom", ki ponazarja protagonistovo akrofobijo. To počnejo s sočasnim približevanjem in odmikanjem kamere, ob čemer občinstvo izgublja občutek za globino.

Dramatični San Francisco
Hitchcockov triler z izvirnim naslovom Vertigo je nastal po scenariju Aleca Coppela in Samuela A. Taylorja, ki sta ga napisala po literarni predlogi romana D'entre les morts Francozov Pierra Boileauja in Pierra Ayrauda iz leta 1954. Vrtoglavica je znana tudi po dramatičnih kadrih mesta San Francisco.

Roberta Downeya jr. bomo v kratkem videli v Oppenheimerju, novem filmu Christopherja Nolana. Foto: AP
Roberta Downeya jr. bomo v kratkem videli v Oppenheimerju, novem filmu Christopherja Nolana. Foto: AP

Prirejati Hitchcocka: mnogi so poskusili, le redkim uspe
Med številnimi dosedanjimi priredbami Hitchcockovih del velja izpostaviti film Psiho, ki ga je leta 1998 kar najzvesteje poustvaril Gus Van Sant – projekt je bil v času nastanka zasmehovan, danes pa ima kar nekaj zvestih privržencev. Istega leta smo dobili srhljivko A Perfect Murder, v kateri je nastopil Michael Douglas in je bila priredba Hitchcockovega Pokliči M za umor.

Vrtoglavica je leta 1965 dobila priredbo v tamilskem jeziku, Kalangarai Vilakkam, bila pa je tudi navdih Brianu de Palmi za film Obsession (1976). Lani se je pojavila celo istoimenska videoigra, ki pa jo je Guardianova recenzentka opisala kot "komično enodimenzionalno" in ji prisodila eno samo zvezdico.