Britanski igralec Martin Freeman bo odigral naslovno vlogo hobita Bilba, iz trilogije Gospodar prstanov pa se vračata Ian McKellen kot čarovnik Gandalf in Andy Serkis kot Golum. Foto:
Britanski igralec Martin Freeman bo odigral naslovno vlogo hobita Bilba, iz trilogije Gospodar prstanov pa se vračata Ian McKellen kot čarovnik Gandalf in Andy Serkis kot Golum. Foto:
V Hobitu bo iz svoje vlažne jame pogledal tudi Golum, shizofreni antijunak iz Gospodarja prstanov.
hobit
Leta 1937 prvič izdani Tolkienov Hobit na potovanju skozi nevarnosti Srednjega sveta spremlja hobita Bilba in prijatelje. Foto: EPA

Film, ki bi ga morali začeti snemati sredi februarja, se že od samega začetka spopada s finančnimi in organizacijskimi težavami. Najprej naj bi oba filma o hobitu režiral Guillermo Del Toro, ki pa je od tega odstopil zaradi finančnih težav studia MGM, kar je povzročilo prvi zamik datuma začetka snemanja.
Režisersko taktirko je nato prevzel 49-letni Peter Jackson, ki pa se je moral takoj spoprijeti z zahtevami igralskega sindikata glede plačila in pogojev dela. Neprijetni položaj je nazadnje pomagala razrešiti novozelandska vlada s finančnimi koncesijami.

Nekajmesečna zamuda
In ko je bila ekipa že tako rekoč zbrana na prizorišču snemanja, je Petra Jacksona izdalo zdravje. Režiser trilogije Gospodarja prstanov je čutil bolečine v želodcu, kar se je izkazalo kot čir, in zdravniki so ga napotili na operacijo bolnišnico v Wellingtonu. In tako je moral Hobit, predzgodba Gospodarja prstanov, od januarja počakati na marec, ko se je snemanje le začelo.

V vlogi hobita Bilba Bagginsa bo nastopil britanski igralec Martin Freeman, ob njem pa bodo še Elijah Wood, Ian McKellen, Cate Blanchett in Orlando Bloom. Freeman je dejal, da je igrati Bilba Bagginsa zanj "življenjska vloga". Celoten projekt pa je vreden približno 500 milijonov dolarjev (slabih 350 milijonov evrov). Po napovedih bo snemanje filmov potekalo dve leti, prvi del pa bo v kinodvorane prispel v drugi polovici leta 2012.

Sprememba zakona
Nova Zelandija je imela že od snemanja trilogije Gospodar prstanov koristi tako v turizmu kot v filmski industriji. Predstavniki studia Warner Bros in New Line Cinema so se oktobra lani z novozelandsko vlado pogodili, da je spremenila delovno zakonodajo, s katero so na novo določili zaposlovanje neodvisnih pogodbenih sodelavcev.

Novozelandska vlada je privolila tudi v davčne olajšave v višini 7,5 milijona ameriških dolarjev za vsakega od obeh filmov, dodatnih deset milijonov dolarjev pa bo prispevala za marketinške stroške. V zameno bo eden od filmov o hobitu Bilbu Bagginsu svetovno premiero doživel na Novi Zelandiji.