Skoraj drug za drugim sta v kino prišla dva filma o Trumanu Capoteju - a nesporni zmagovalec dvoboja je bil Phillip Seymour Hoffman. Foto:
Skoraj drug za drugim sta v kino prišla dva filma o Trumanu Capoteju - a nesporni zmagovalec dvoboja je bil Phillip Seymour Hoffman. Foto:
Robin Hood: Princ tatov
Vloga moža v pajkicah je bil in bo verjetno tudi ostal vrhunec kariere Kevina Costnerja.
Nevarna razmerja
Težko se je bilo odločiti, kdo je bil v Nevarnih razmerjih bolj zloben: vikont de Valmont (Malkovich) ali markiza de Merteuil(Close).

Capote (2005) in Infamous (2006)
Najbolj svež dokaz, da se bodo ljudje ognili tematiki – pa če je še tako dobra –, ki je v njihovem spominu še sveža. Philip Seymour Hoffman je za svoj mračni portret pisatelja Trumana Capoteja (Capote) dobil oskarja, film pa je prislužil 50 milijonov dolarjev. Naslednje leto je Akademija Tobyja Jonesa v vlogi istega moža (Infamous) spregledala, film pa je prislužil skromen milijon dolarjev pol. Bi bil izzid kaj drugačen, če bi filma v kino prišla v obratnem vrstnem redu?

Armageddon in Zadnji udarec (1998)
Kolikokrat zapovrstjo pa lahko asteroid (skoraj) uniči Zemljo? V tem dvoboju je, zanimivo zmagal film, ki je v kinematografe prišel pozneje: tehtnico je v korist Armageddona verjetno nagnilo to, da sta svet reševala Bruce Willis in Ben Affleck. Elijah Wood in Tea Leoni sta dva meseca prej v Zadnjem udarcu (Deep Impact) tla zamajala občutno manj.

Vulkan in Dantejev vrh (1997)
Leto pred asteroidi je ZDA ogrožal izbruh vulkana. Zaplet se zdi dovolj za lase privlečen, da nanj ne bi smeli naleteti dvakrat – a se je zgodilo prav to. Nekdanji James Bond Pierce Brosnan in Linda Hamilton sta bila na vrsti prva; februarski film je prislužil 180 milijonov dolarjev. Dva meseca pozneje Tommy Lee Jones in Anne Heche vročine nista več mogla dvigniti do vrelišča – film je z zaslužkom 122 milijonov dolarjev ostal na drugem mestu.

Robin Hood: Princ tatov in Robin Hood (1991)
Zgodba o gozdnem borcu za pravičnost v pajkicah je stara in je doživela ze celo vrsto filmskih priredb, a nikoli (razen seveda leta 1991) dveh naenkrat. Tukaj je bil zmagovalec nesporen: kdo še danes ob pesmi Everything I Do (I Do It For You) Bryana Adamsa ne pomisli na Kevina Costnerja, kako se na vrvi požene skozi grajski vitraž in v naročje Mary Elizabeth Mastrantonio? Če pa, po drugi plati, omenimo Patricka Bergina, najbrž nimate silnih asociacij. No, to je bil drugi Robin Hood leta 1991.

Nevarna razmerja (1988) in Valmont (1989)
No, čisto prvi je bil seveda v 18. stoletju Choderlos de Laclos – nato sta se dvesto let kasneje na največji pisemski roman vseh časov spomnili kar dve ekipi. Tokrat sta se naloge lotila dva velika režiserja – Stephen Frears in Miloš Forman – a je zmago nato odločila izbira protagonista. Aristokratskega vikonta de Valmota, ki si čas krajša z zvito manipulacijo in zapeljevanjem žensk (vse dokler se v svojo past ne ujame še sam), je prepričljiveje odigral John Malkovich (Nevarna razmerja, v družbi odličnih Glenn Close in Michelle Pfeiffer). Forman (Valmont) je v čevlje osrednjega zlobca postavil Colina Firtha, v krinolini pa Annette Bening in Meg Tilly. Nevarna razmerja so bila nominirana za sedem oskarjev (in dobila tri), Valmont pa samo za tistega za najboljšo kostumografijo.

Ana Jurc