Bernardo Bertolucci med snemanjem Zadnjega tanga v Parizu z Marlonom Brandom in Mario Schneider. Foto: AP
Bernardo Bertolucci med snemanjem Zadnjega tanga v Parizu z Marlonom Brandom in Mario Schneider. Foto: AP

Festival se je v nedeljo začel s posebno projekcijo filma bratov Taviani La masseria delle allodole.

Festival filma, mode in umetnosti Los Angeles, Italia je namenjen predstavitvi najzanimivejših del sodobnih italijanskih ustvarjalcev. Med drugim bo v njegovem programu ob letošnji 500. obletnici smrti vsestranskega genija Leonarda da Vincija svetovno premiero doživel biografski film o njem, naslovljen Amazing Leonardo, v režiji Jesusa Garcesa Lamberta, prvič pa bo svetovni javnosti predstavljen tudi film Tutto liscio v režiji Igorja Maltagliatija, v katerem igra Maria Grazia Cucinotta.

Sorodna novica Slovo velikega italijanskega filmarja Bernarda Bertoluccija

Prav tako se na festivalu poklanjajo ustvarjalcem, ki so močno zaznamovali italijansko kinematografijo. Letos so to Bertolucci ter brata Taviani, katerih film je festival uvedel, v soboto pa bo za veliki finale poskrbela projekcija Bertoluccijeve mojstrovine Zadnji tango v Parizu, v katerem sta igrala Marlon Brando in Maria Schneider, navaja italijanska tiskovna agencija Ansa.

Ustanovitelj in producent festivala Pascal Vicedomini je ob začetku filmske revije izrazil ponos, da bodo na 14. festivalu nadarjene italijanske filmske ustvarjalce slavili v družbi njihovih italijansko-ameriških kolegov.

Sorodna novica Slovo Vittoria Tavianija, polovice bratskega režiserskega in scenarističnega dvojca

Na nedeljskem odprtju so se s podelitvijo nagrad Italia Legend Award poklonili dvema ikonama mednarodne kinematografije, igralcema Andyju Garcii in Francu Neru.

Ob 20-letnici priljubljene serije HBO Sopranovi so nagradili v njej nastopajoča italijansko-ameriška igralca Michaela Imperiolija in Joeja Pantoliana, nagrado pa so prejeli tudi nemški režiser Florian Von Donnersmarck, glasbenica Diane Warren in še nekaj drugih imen.