Prizor iz filma Žalost, ki je z letošnjega Grossmanovega festivala odnesel osrednjo nagrado. Foto: IMDb
Prizor iz filma Žalost, ki je z letošnjega Grossmanovega festivala odnesel osrednjo nagrado. Foto: IMDb

Na letošnjem festivalu, ki je poleg Ljutomera potekal tudi v Ormožu, je bilo na ogled 69 filmov, pri čemer se jih je pet potegovalo za nagrado hudi maček, šest za hrupnega mačka, 12 za Slakovega hudega mačka in 16 za nagrado melies d'argent.

Zmagovalni celovečerec Žalost (2021) "izpolnjuje vse pogoje za vrhunski žanrski film. Je neizprosen. Je domiseln. Nudi močne like in odlično igro. Ima imenitne posebne učinke. Je relevanten za svet, v katerem živimo. Je dobro režiran in lepo posnet," je zapisala žirija letošnjega festivala.

Hrupnega mačka za najboljši glasbeni dokumentarec so podelili avstralskemu Podzemlje d. d. – vzpon in padec alternativnega rocka Shauna Katza. Gre za dokumentarec, ki po besedah žirije "predstavi svojo tematiko na najboljši možen način, z doživetimi pričevanji protagonistov –mnogih najbolj znanih imen ameriške punkovske in postpunkovske alternative, ki brez dlake na jeziku kritično in samokritično secirajo sebe in sceno, njene vzpone in padce pod pritiskom monetarnih siren profitarske glasbene industrije po eksploziji Nirvane, s končnim sporočilom: glasbo je treba ustvarjati zaradi nje same in v zvestobi samim sebi."

Posebno omembo si je prislužil film Valjenje finske režiserke Hanne Bergholm, ki odlično spaja žanrski in art film v svoji nežni, a včasih tudi brutalni dramatizaciji učinkov disfunkcionalne družine na psiho deklice.

Nagrado Evropske federacije festivalov fantastičnega filma za najboljši evropski fantastični kratki film, imenovano melies d'argent, je prejel francoski film Odrta Joachima Herisseja. Kot je zapisala žirija, sta združeni dvojčici "v svoji osami obsojeni na prisilno skupnost. Ko se ena od njiju odloči za samostojnost, bo to pomenilo več kot samo odrezano okončino ... V tej srhljivi, čudovito realizirani stop-motion animaciji je zločin edina pot do protagonistkine samoizpolnitve. Glasen krik po svobodi je obenem tragična gesta samouničenja."

Sorodna novica Ljutomer bo dobil svoj Prleški pločnik slavnih

Posebna omemba je šla filmu Zveri iz Soče Jake Čurliča, ki odlično predstavi ta izjemen in širše pomemben alternativni kulturni festival, je zapisala žirija.

Slakovega hudega mačka je prejel tajvanski kratkometražec Za vedno ločeni Alana Chung-An Ouja. "Morda se zdi, da smo priča protagonistkinemu žalovanju ob smrti bližnje sorodnice, a ton filma se kaj kmalu spremeni. Priča smo bliskoviti preobrazbi iz obupa v ljubosumje in sovraštvo, ki se bo stopnjevalo do silovitega izbruha maščevalne jeze," je zapisala žirija.

Posebno omembo si je prislužil španski film Au pair Davida Pereza Sanuda. "Če živiš v odročnem kotičku španskega podeželja, moraš za razvedrilo poskrbeti sam. To je srž kratkega filma, ki napetost stopnjuje s poigravanjem z gledalčevimi pričakovanji, ob čemer se močno naslanja na španske žanrske trope," je zapisala žirija.

V Mali delavnici groze so tokrat nastali trije filmi, izmed njih pa je slavil Prikrito zlo Tomaža Frasa in Davida Dibelčarja. Nagrada občinstva pa je letos šla ameriškemu filmu Sledite ji Sylvie Caminer.

Sorodna novica Grossmannov festival: v goste prihaja Robert Englund, filmski Freddy Krueger

Častna huda mačka za izjemne prispevke k žanrski kinematografiji sta prejela igralec Robert Englund in režiser Jack Sholder, ki sta tudi gostovala na festivalu. Englund je v Nočni mori v Ulici brestov z likom Freddyja Kruegerja, psihotičnega morilca, ki ubija v sanjah, ustvaril eno najbolj prepoznavnih ikon grozljivega filma, Sholder pa je leta 1985 režiral drugi del slasherja o Kruegerju in tako nasledil Wesa Cravna, ki je podpisal prvi film.

Kot so glede leta 1947 rojenega igralca zapisali v utemeljitvi, "verjetno na vsem svetu ni človeka, ki ne bi vedel, kdo je Robert Englund. Z vlogo Freddyja Kruegerja je ustvaril eno največjih ikon grozljivega filma in postal globalni popkulturni fenomen. V svoji bogati karieri je igral v več kot 80 filmih in številnih TV-serijah, trenutno ga lahko spremljate v zadnji sezoni The Stranger Things."

Za 77-letnega Sholderja pa velja, da med velikani žanrskega filma zavzema prav posebno mesto, saj ga po lastnih besedah grozljivke niso zanimale. A kljub temu in morda prav zato, ker je hotel preseči žanrske konvencije, je ljubiteljem grozljivk in fantastike priskrbel kopico mojstrovin, med katerimi najbolj izstopajo kultni klasiki Sami v temi, Maščevanje v Ulici brestov in Skrivač.

Letošnji vinski šampion hudi maček je pripadel Souvignonu 2021, Vina Herga.

Kdo je slavil na letošnjem Grossmanu?