Prizor iz zmagovalnega celovečerca letošnjega Grossmannovega festivala. Foto: Grossmannov festival
Prizor iz zmagovalnega celovečerca letošnjega Grossmannovega festivala. Foto: Grossmannov festival

S podelitvijo nagrad se je v Ljutomeru sklenil letošnji festival fantastičnega filma in vina. Organizatorji festivala so bili sicer zaradi pandemije prisiljeni okrniti spremljevalni program. Odpovedani so bili, denimo, Zombi mimovoz, Grossmannova tržnica in delavnica Pimp My Zombie Car.

Na letošnjem Grossmannovem festivalu, ki se je tokrat začel v Ormožu in sklenil v Ljutomeru, je bilo na ogled 28 celovečercev, sedem glasbenih dokumentarcev in 30 kratkih filmov iz 27 držav. Za nagrade je bilo v igri pet celovečernih, sedem glasbenih dokumentarnih in 25 kratkih filmov.

Grozljivka Koča (The Lodge), ki sta jo režirala Severin Fiala in Veronika Franz, "v ameriško grozljivko mojstrsko vnaša evropske elemente, spretno prehaja iz žanra v žanr, meša napetost z atmosfero, grozljivost s pretresljivostjo, žanrske klišeje z izdelano psihologijo in presenetljivim koncem", je še zapisala žirija, ki so jo sestavljali stripar Zoran Smiljanić, igralec Matjaž Javšnik in režiser Tomaž Gorkič.

Nagrado hrupni maček za najboljši glasbeni dokumentarec je prejela stvaritev o ameriški zasedbi Swans, naslovljena Kje se konča telo? (Where Does a Body End?), ki jo je režiral Marc Porsie. Gre za delo, ki suvereno portretira "sonično potovanje benda", ki se je s svojo inovativnostjo in brezkompromisnostjo uvrstil med najpomembnejše skupine na prehodu iz 20. v 21. stoletje. Žirijo, ki je izbrala prejemnika hrupnega mačka, so sestavljali publicist Igor Vidmar, glasbenik Jernej Šavel in Ivor Knafelj iz glasbene založbe God Bless This Mess.

S Slakovim hudim mačkom, s katerim nagradijo najboljši kratki film in je poimenovan v spomin na Francija Slaka, so ovenčali film Začarani mečevalec v režiji Kevina McTurka. "Visokokvalitetna animacija nas popelje v sanjski svet mistične groze. Resničnost androidnega lika izbriše razliko med umetnim in mesenim ter v celoti prikaže veliki univerzum filmske fantastike," je zapisala žirija v sestavi igralca Ludvika Bagarija, filmskega novinarja Omarja Parre in režiserja Vasje Rovšnika.

Žirija v isti sestavi je izbrala tudi prejemnika nagrade melies d'argent Evropske federacije festivalov fantastičnega filma za najboljši evropski fantastični kratki film. Lovoriko so dodelili hrvaškemu kratkometražcu Rezina življenja (Slice of life), ki sta ga režirala Luka Hrgović in Dino Julius. Kot beremo v utemeljitvi, gre za "temno alegorijo prihodnosti s futurističnim vstopom v začetek konca kapitalizma", ki "prikazuje hrepenenje po nedosegljivih idealih in željah".

In še posebne omembe za konec
Tudi tokrat so se festivalske žirije odločile za nekaj posebnih omemb. V kategoriji glasbenih dokumentarcev si jo je prislužil hrvaški dokumentarec Tusta režiserja Andreja Korovljeva o Branku Črncu – Tusti, pevcu kultne zasedbe KUD Idijoti. V kategoriji kratkih filmov je posebno omembo dobil francoski film Dediščina, ki ga je režiral Pierre-Alexandre Chauva, pri nagradi melies d'argent pa španski film Rutina: prohibicija, pod režijo katerega se podpisuje SAM.