Drugi del festivala bo drevi v kinu na prostem na Glavnem trgu v Ljutomeru odprla projekcija filma Vsi proti vsem Andreja Košaka. Foto: Kolosej
Drugi del festivala bo drevi v kinu na prostem na Glavnem trgu v Ljutomeru odprla projekcija filma Vsi proti vsem Andreja Košaka. Foto: Kolosej

Med celovečerci, ki so letos na ogled na festivalu, se jih pet poteguje za nagrado hudi maček. V naboru so film Koča avstrijskega režiserja in enega redkih tujih gostov letošnje izdaje Severina Fiale, madžarska črna komedija z elementi satire, akcije in grozljivke Tovariš Drakulič v režiji Marka Bodzsarja ter celovečerni prvenec ameriškega scenarista in režiserja Davida Marmorja z naslovom IBR.

Prvi del letošnjega Grossmannovega festivala je od 10. do 12. julija potekal v Ormožu.

V igri za hudega mačka je še ena ameriška grozljivka, in sicer Barva iz vesolja v režiji Richarda Stanleya, v kateri neznana sila, ki se pojavi po padcu meteorita, povzroča strašne mutacije živih bitji. Peti film v selekciji je argentinski Strupen sem režiserja Pabla Paresa, postavljen v leto 2101, ko na Zemlji divja biološka vojna.

Tekmovalni kratkometražni in glasbeni dokumentarni filmi
V tekmovalnem programu kratkih filmov Slakov hudi maček, poimenovan v spomin na Francija Slaka, je uvrščenih devet produkcij, druge izbrane kratkometražne produkcije pa bodo v igri za nagrado za najboljši evropski fantastični film melies d'argent. S hrupnim mačkom bo okronan najboljši glasbeni film, zaradi epidemije novega koronavirusa pa letos ne bodo podelili častnega hudega mačka za izjemne prispevke k žanrski kinematografiji.

Natančen program filmskega, vinskega in spremljevalnega programa 16. Grossmannovega festivala v Ljutomeru si lahko pogledate tukaj.

Plakat 16. Grossmannovega festivala je v znamenju tako zdajšnje kot pretekle pandemije. Foto: Grossmannov festival
Plakat 16. Grossmannovega festivala je v znamenju tako zdajšnje kot pretekle pandemije. Foto: Grossmannov festival

Retrospektiva in Začarani kino
V retrospektivni program so uvrstili legendarno jugoslovansko črno komedijo Kdo neki tam poje Slobodana Šijana, slovenski znanstvenofantastični film Ječarji režiserja Marjana Cigliča, ki bo sklenil festival. Na ogled bo tudi Operacija Cartier, ki jo je Miran Zupanič posnel po romanu Drobtinice Mihe Mazzinija. Začarani kino pa ponuja program za najmlajše.

Še vinski šampion hudi maček
Na Grossmanovem festivalu pa seveda ne gre brez vinskega programa. Vendar bodo vino zaradi koronavirusa preizkušali za zaprtimi vrati in na koncu tudi letos razglasili prejemnika naslova vinski šampion hudi maček.

Organizatorji festivala so bili zaradi pandemije primorani okrniti spremljevalni program. Odpovedani so bili, denimo, Zombi mimovoz, Grossmannova tržnica in delavnica Pimp My Zombie Car.

Splavitev drugega dela Grossmannovega festivala
V Ljutomeru začetek drugega dela Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina